И руснаците вдигат къщи с 3D принтер

Истина е – благодарение на напредъка в технологиите за 3D печат сега малка къща може да се направи само за един ден. Kомпанията за 3D печат „Апис Кор“ демонстрира, че това е напълно възможно и в Русия. И че е напълно евтино, пише в. Сега

За по-малко от $10 000 „Апис Кор“ в партньорство с руския инвеститор ПИК изпринтира къща от 38 квадратни метра. Къщата се намира в град Ступино, Русия, и е изпринтирана на място с подвижен 3D принтер.

Къщата изглежда стилно и полаганият слой след слой бетон има гаранция от 175 години. Това е първата подобна къща в Русия – отпечатана изцяло, не на отделни сегменти.

След като била вдигната конструкцията, 3D принтерът бил отстранен с помощта на кран и група строители поставили изолацията, прозорците, покрива и т.н.

Формирането на цената от 10 хил. долара е интересно – най-скъпи са вратите и прозорците – 3500 долара. Основата струва 277 долара, подът и стените – 1624 долара, а покривът е по-скъп – 2434 долара. Останалото е за довършителни работи и уреди.

И още нещо важно – къщата може да бъде във всякаква форма, включително и в стандартната форма на квадрат, тъй като технологията няма ограничения за дизайна на нови съоръжения.