И Русия стартира държавната търсачка

Още от миналата година се говори, че Русия планира да стартира контролирана от правителството уеб търсачка и ето че според сведения в онлайн пространството проектът вече е реализиран. Местни източници са потвърдили, че търсачката Sputnik, разработена от също контролираната от правителството компания Rostelecom, е стартирала този вторник на различни места.
В Sputnik ще може да се влиза само от Русия, като услугата ще се превърне в уеб търсачката по подразбиране за всички правителствени агенции, отдели и държавни предприятия. С новата услуга страната ще направи още една крачка напред към цензурирането на интернет, ако, разбира се, успее да накара хората и компаниите да изберат Sputnik пред Google или пред най-популярната руска търсачка Yandex.
Ако инициативата на правителството се окаже успешна, Sputnik наистина ще заеме доста добра позиция на пазара. Според данни от 2012 година, цели 25,7% от работниците в Русия за заети в държавни предприятия. На проекта наистина се държи много, особено ако са верни слуховете, че в него са инвестирани около $42 милиона.