Ишингер: Диалогът Путин-Тръмп е шанс

В борбата с ислямския тероризъм трябва да усилим Европейския съюз. НАТО не е американски подарък за Европа, алиансът има стабилизираща роля. Диалогът Путин-Тръмп е шанс. Това заяви Волфганг Ишингер.

Той е дипломат от кариерата, бивш посланик на Германия в САЩ. От 2008 г. оглавява Мюнхенската конференция за сигурност. В интервю за ДВ Ишингер разказа за борбата с ислямския тероризъм след атентата в Берлин, за бъдещето на НАТО и отношенията на бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп с Русия.

ДВ: Неотдавна бяха извършени терористични актове в Истанбул и Берлин, а преди това – в Брюксел и Париж. Службите за сигурност в Европа правят ли достатъчно за защита на хората?

Волфганг Ишингер: Те много се стараят и като начало трябва да изразим благодарност към полицията и службите за сигурност в Германия и останалите страни за тези техни усилия. Достатъчни ли са тези усилия? Достатъчно добре ли сме организирани? Съмнявам се. По тази причина, по принцип, споделям тезите за подобряване на положението, които тези дни обяви в медиите германският вътрешен министър Томас де Мезиер /едно от предложенията – да се обединят провинциалните министерства за охрана на конституцията в една структура – бел.ред./. Лично аз смятам, че неговите предложение не отиват достатъчно далеч…

ДВ: ... Той желае да усили федералния център…

Волфганг Ишингер: Мисля, че трябва да отидем много по-далеч – да усилим Европейския съюз. Ние в Германия не живеем в изолирана капсула. Би било прекрасно, ако можем да усилим възможностите на Германия в борбата с тероризма чрез преразпределение на пълномощията в полза на федералните структури, вместо 16 провинции, както е сега. Но ние живеем в Европейския съюз с отворени граници, във всеки случай – вътре в Шенгенското пространство. Затова е важно нашите действия вътре в Германия да бъдат общоевропейски.

ДВ: Става дума за съществуващите структури или са необходими нови?

Волфганг Ишингер: Трябва да мислим за големите проекти, а не за хомеопатични средства, каквито всеки месец звучат, като например, изявленията за малко увеличение на обмяната на данни. Трябва да се решим на голяма крачка. Лично аз спадам към тези хора, които смятат, че ние в Европа се нуждаем от аналог на ФБР.

ДВ: Т.е. вие предлагате фундаментални реформи, за които е необходимо време. Изглежда така смята и канцлерът Ангела Меркел. Неотдавна тя заяви, че Германия стои пред цяла редица от предизвикателства. Канцлерката определи ислямския тероризъм като най-сериозното от тях. Ако говорим за неотдавнашния терористичен акт на коледния базар в Германия, то, както се съобщава, престъпникът е бил известен на органите, но все пак е успял да нанесе удар. Това обстоятелства не е успокоително…

Волфганг Ишингер: Естествено, че това не е успокоително и са прави тези, които задават въпроса – доколко адекватни са нашите правила за депортирани от страната на тези, които са признати за опасни. В този конкретен случай мигрантът от Тунис Анис Амри не е бил депортиран, защото не е имало някакви документи. Всеки гражданин, който се безпокои за своята сигурност, ще каже, че това не може да продължи така, трябва нещо да се промени. Смятам, че вътрешният министър щеше да постъпи по-изкусно, ако беше създал експертна комисия, включително с участието на свои предшественици, и й беше възложил – да кажем, за четири седмици да разработи списък с 10 предложения. Тогава щеше да бъде по-лесно и на управляващата коалиция, и на опозиция да води дебат, отколкото сега, когато тези предложения бяха направени от част от управляващата коалиция /ХДС/. Съжалявам, че това предизвика толкова бурна реакция. Струваше си тези предложения да бъдат обсъдени.

ДВ: Нека да поговорим за НАТО и темата за сигурността. Бъдещият американски президент Доналд Тръмп поставя ролята на САЩ в НАТО под въпрос. Доколко европейците все още могат да разчитат на Америка?

Волфганг Ишингер: Като начало трябва да почакаме и да видим какво ще каже на 20 януари при полагането на клетва. Не се съмнявам, че администрацията на Тръмп ще потвърди ангажимента на Америка към НАТО. Би било грандиозна грешка на новака, ако той постави под въпрос единствения действащ съюз, който свързва Америка с важна част от света. НАТО не е американски подарък за Европа. Това е политически инструмент за супердържавата САЩ в Европа, който й дава възможността да играе ролята на стабилизиращ фактор, поддържащ реда. Т.е. това би било стъпка против интересите на САЩ. Не мисля, че Тръмп е склонен към това.

ДВ: Т.е. вие вярвате в новия президент, който и по отношение на Москва смени тона с по-мек в сравнение с Барак Обама. Сега между Вашингтон и Москва има застудяване. Възможно е при Тръмп да настъпи разведряване. Путин и Тръмп – това плашещ съюз ли е или шанс?

Волфганг Ишингер: Виждам в това шанс, но при определени условия. От европейска гледна точка, важно е отново да започнат преговори на високо равнище между Белия дом и Кремъл. През последните години на администрацията на Обама такъв сериозен разговор отсъстваше.

Диалогът между САЩ и Русия не може да бъде грешка. Но има едно важно условие. Каквото и да обсъждат, решенията не трябва да бъдат взети зад гърба на народите на Прибалтика, украинците и европейците. Тези решения не могат да имат негативни последици за тези страни. Ако Америка, потвърждавайки отново своя ангажимент към НАТО, седне на масата за преговори с Владимир Путин и води разговор за ново стратегическо споразумение, аз смятам, че това би било желателно.

ДВ: Доналд Тръмп е известен с това, че активно използва социалните мрежи. В едно от своите неотдавнашни съобщения в Туитър той похвали сдържаната реакция на руския президент на решението на Обама да екстрадира руските дипломати в отговор на вероятната руска хакерска намеса в президентската избирателна кампания в САЩ. Как се съчетава дипломацията и Туитър?

Волфганг Ишингер: За мен това е много интересно. Но все още не съм решил, как да се отнасям към това. Едно нещо е ясно: кандидатът може да пише в Туитър каквото си иска. Резултатът след това може да бъде записан като поражение или победа. Ако става дума за президентът на супердържава с многобройни ангажименти, положението се усложнява. Трябва да се помисли за всяка дума и по възможност да бъде проверена по вътрешни канали преди публикацията. Ако Тръмп продължи да използва Туитър, против това не може да се възрази, защото тази социална мрежа е част от новия свят, в който живеем. Но ще се надяваме, той да пише не това, което му е хрумнало спонтанно, а това, което е било съгласувано преди това с неговите съветници в администрацията и в Съвета за национална сигурност на САЩ.

Източник: БГНЕС