Италия настоява за частична отмяна на санкциите срещу Русия

Италианският външен министър Паоло Джентилони смята, че без Русия Европа няма да бъде в състояние да неутрализира заплахата за европейската сигурност, породена от ислямистките екстремисти в Мали, Пакистан и Либия.

Дипломат номер едно на Италия също така счита, че Европейският съюз бил твърде много обсебен от украинската криза и пренебрегвал други, също толкова важни, съобщава германското издание Deutsche Wirtschafts Nachrichten, цитирано от news.bg

Паоло Джентилони предупреждава, че разполагането на международни мироопазващи сили в Югоизточна Украйна няма да е благоприятно за намиране на мирно разрешаване на конфликта, и призовава за „частична отмяна на санкциите“ срещу Русия.

Италия е силно засегната от забраната за внасяне на храни и други стоки, наложена от страна на Русия в отговор на подобни санкции, въведени по-рано от ЕС.По тази причина Паоло Джентилони съветва премиера Матео Ренци да възстанови партньорските отношения с Москва.

Матео Ренци по-рано беше критикуван от Брюксел и Вашингтон заради това, че е поканил президента на Русия Владимир Путин да посети Италия.