Италианското Възраждане в Москва

В московския Музей на изобразителните изкуства беше открита уникална изложба от колекции на италианската Акасемия Карара в Бергамо.

Те демонстрира 58 произведения на живописта от епохата на Възраждането.
Шедьоври на Сандро Ботичели, Пиетро Перуджино и други изтъкнати италиански майстори за първи път са представени в Москва. Руската столица – това е финал на голямо международно турне на изложбата, която вече са видели в САЩ, Канада и Австралия. Колекцията от живописта на епохата на Възраждането от Академията Карара в Бергамо е една от най-представителните и не е така лесно тя да бъде представена в друга страна. Но прочутият московски Музей на изобразителните изкуства успя да направи това, което е особено ценно, тъй като някои произведения до сега не са напускали границите на Италия.
За мнозинството италианци италианското Възраждане – това е преди всичко Леонардо да Винчи, Рафаел и Микеланджело. Впрочем, и за италианците е същото: всички други художници на Ренесанса се разполагат „по-ниско” в таблицата по ценности. Но това е абсолютно несправедливо разсъждение, отбелязва московският куратор на изложбата Людмила Маркова:
– Ако говорим за велики имена в историята на изкуствата, велики във всички времена, това без съмнение е Джовани Белини. Тициан е бил негов ученик, други прославени художници също били негови ученици, но той бил първият. В Русия няма произведения на този художник.
Представените на изложбата произведения обхващат 150 години от историята на италианското изкуство. Това е епоха, която променила световната живопис. Именно в това време от италианците била прокарана линейната перспектива – начин на рисуване, който придава на изображението обем и живост.
В Москва изложбата от Бергамо ще работи три месеца. Такава е предварителната договореност и италианската страна се придържа към нея въпреки призивите на „силовите играчи” на международната арена да бойкотират Русия.