Италиански медии: Авиацията на САЩ не е готова за среща с руската ПВО

Въоръжението, с което разполагат Военновъздушните сили на САЩ, е напълно неподходящо за водене на война срещу Русия и Китай, тъй като през последните години Вашингтон се фокусира върху операциите в Ирак, Афганистан и Сирия. Авиацията на тези страни практически не оказва никаква съпротива, там се използват главно оръжия с малък обсег, пишат италианските медии, цитирани от RT.com.

Американските самолети просто не да могат да достигнат на необходимото разстояние и да преодолеят системите за противовъздушна отбрана на Русия, за да нанесат удар по цели в страната, пише Il Giornale.
„Военното превъзходство на САЩ все повече се превръща в мираж“, пише изданието. Това заключение е направено въз основа на доклада на Центъра за стратегически и бюджетни оценки на САЩ.

В него се посочва, че в последно време САЩ инвестират много малко в оръжия с голям обсег.
„Като цяло, ако изведнъж започне война между Путин и Вашингтон, американските оръжия ще се окажат непригодни да унищожат Кремъл и особено да поразят Москва от „безопасно разстояние“, отбелязва авторът на материала.

Вестникът цитира и становището на американските генерали. Според техните оценки, 96% от закупеното през последните 15 години оръжие от Министерството на отбраната има радиус на действие около 80 км. Работата е там, че през този период държавното финансиране на САЩ беше разпределяно с оглед на многочислените операции в Сирия, Афганистан и Ирак, където не е необходимо да се преодоляват системи за противовъздушна отбрана, или да се бият срещу вражески самолети.

С Русия и Китай обаче ситуацията е съвсем различна. Тези държави са разработили напреднали ПВО системи, отбелязва авторът. По този начин Военновъздушните сили на САЩ просто не са в състояние да долетят достатъчно близо, за да атакуват.