Италиански журналист: ЕС е виновен за Boeing 777

„Европейският съюз – това е истинското име на виновника за гражданската война в Украйна и за смъртта на всички 298 пътника на Malaysia Airlines. Именно ЕС носи главната отговорност за гибелта на мирните жители и военни, за всички загинали и всички, които ще загинат в сърцето на континента”, пише журналистът Марио Кобианчи в статията си в италианския ежеседмичник Panorama.

Според Кобианчи, с подписването на договора за асоциация с ЕС, украинското правителство е провокирало избухването на гражданска война между руско- и украиноговорящото население на страната, които дотогава съжителстват в мир и съгласие. Журналистът обвини европейския империализъм в стремеж да налага мирогледа си на останалите нации.

Европейските страни, според Кобианчи, не възнамеряват да уважат волята на рускоговорящата част на Украйна, което ще доведе до нарастване на конфликта. „Как в ЕС не се замислиха,че сътрудничеството със страна, намираща се в такъв деликатен баланс между две нации, може да доведе до гражданска война? Това е просто загадка”, недоумява журналистът.

„Поздравявам ви, Брюксел, смъртта на 298 души ще лежи на вашата съвест”, пише в заключение Кобианчи.