Историята на една любов: Сергей Есенин и Айседора Дънкан

Сергей Есенин не признавал никакъв друг език, освен родния. Айседора Дънкан владеела само английски. Нейният руски речник изчерпвал около 20 думи – но това било достатъчно за поета и танцьорката да се оженят и да пътуват по целия свят.

На 2 май 1922 година поетът Сергей Есенин и световно известната танцьорка Айседора Дънкан стават съпрузи.

Трагедиите на Дънкан

Маниерът на танца на Айседора Дънкан без поанти, пачка и корсет, а боса, в лек гръцки хитон е истинска революция в хореографията. Танцьорката е наричана „божествената босокрака“.

Смятат я за основоположница на съвременния танц, но малко са тези които знаят, че творческият живот на „божествената босокрака“ е бил много по-щастлив отколкото личният. Убедена феминистка, Дънкан се зарекла никога да не се омъжва. Към 44-та си годишнина тя имала няколко неудачни романа. Танцьорката раждала три пъти извънбрачни деца, но всичките  загинали. Автомобилът, в който се намирали по-големите момче и момиче паднал от моста в Сена и потънал, погребвайки децата и гувернантката. Трагедията потресла цял Париж, но на съда Дънкан ходатайствала за шофьора, защото той имал семейство. Третият син живял само няколко часа. Дънкан посвещава цялото си време   на танците и преподаването – обучавала момичета на хореография. Когато получила телеграма от Луначарски с покана да основе собствена школа,  Дънкан се изненадала, но се съгласила. На парахода за Москва, танцьорката срещнала гледачка, която и предрекла сватба в чужда страна. Айседора, поумняла от тежкия жизнен опит, само се разсмяла.

«За-ла-тая га-ла-ва»

Сергей Есенин по това време вече бил смятан за национален поет. За своите непълни 26 години той също имал „бурна“ биография. На 18 години за първи път станал баща, без да е женен, а след няколко години му се раждат още две деца вече в официален брак.

По спомени на съвременници, от първата среща Есенин и Дънкан се държали така, сякаш отдавна се познават. Когато на вечер при художника Жорж (Георгии) Якулов  световната звезда на танца се появила в струящ се червен хитон, Есенин веднага я обградил с внимание…Тя го милвала по косата и му говорела на развален руски: «За-ла-тая га-ла-ва…». Тогава тя го целунала и скоро Есенин се преместил в нейното имение. Не ги спрели нито езиковата бариера, нито разликата във възрастта.

След известно време Дънкан осъзнала, че творческата й кариера не се развива успешно в Съветския Съюз . Тя решава да се върне  в Америка.  И за да може Есенин да замине с нея, тя отстъпва от основния си принцип- да не сключва брак. Те се женят половин година след запознаването си.

В навечерието на церемонията Дънкан помолила да поправят в паспорта рождената й дата. Разликата във възрастта между тях била 18 години.  Семейният живот на двойката Есенин-Дънкан не бил безоблачен. Есенин, който бил пристрастен към алкохола, започнал да проявява своя „бурен“ характер: да ревнува, да я бие,  да я напуска и отново да се връща.  Дънкан всеки път му прощавала.

Сергей Есенин и  Айседора Дънкан. 1922 год.

Есенин придружавал Айседора по време на нейните гастроли в Западна Европа и Щатите. Но в чужбина всички възприемали поета като „приложение“ към несравнимата Дънкан, въпреки че в Родината го боготворили.  Зачестяват скандалите… През 1923 година те се връщат в Москва, но след месец, Айседора напуска Съюза – този път сама. Скоро получава телеграма:“Аз обичам друга. Женен съм. Щастлив съм. Есенин…“

Така завършва тази сложна и заплетена любовна история. Айседора Дънкан никога не си е позволявала една лоша дума в адрес на своя единствен мъж. Две години след раздялата Есенин се обесва – като за това време той успява още един път да стане баща и да се жени. След година и половина от смъртта на поета, напуска живота и Айседора. Тя пътувала с кабриолет и дългият , развяващ се шал случайно попаднал в оста на колелото. Както и нейните деца, Дънкан загива в автокатастрофа и както при нейния любим Есенин, причината за смъртта е задушаване.

http://www.aif.ru/culture/person/1161182