Истинската причина за внезапната сирийска мигрантска криза в Европа. Ролята на Турция

Автор: The Right Scoop.

Откакто преди няколко седмици започна миграционната криза, ни гложди един въпрос: защо изведнъж толкова много сирийци (и не само) тръгнаха към Европа. Защо точно сега? Дали всички са получили един циркулярен имейл да напуснат? Това наистина изглежда странно. Ето ви един отговор, който няма да намерите в нито една медия.

Уалид Шоебат интервюира Талеб Ибрахим – изтъкнат сирийски анализатор. Той е шиит и арабски националист, който обича страната, народа си и президента Башар ал Асад. Не споделя глобалните ислямистки стремежи на мюсюлманските братя джихадисти, които се бият в неговата държава срещу Асад.

В интервюто Талеб Ибрахим обяснява как Ердоган измества хората в Сирия. Довежда в Турция хиляди ислямисти от тюркски произход от различни страни, подготвя ги и ги изпраща в Сирия, за да помагат в борбата срещу Асад. Талеб дава за пример две новоизникнали на територията на Сирия китайски села*, за които твърди, че са създадени от Ердоган и „Ислямска държава”, за да помагат в битките срещу Асад.

С две думи, той е убеден, че Ердоган прогонва сирийците от страната им в Европа и така променя етническия състав на Сирия от араби на тюрки ислямисти в името на възраждането на Османската империя!

Ще преразкажа онази част от интервюто, която засяга този въпрос, тъй като понякога трудно се разбира какво точно има предвид Талеб. Първата част на текста е изключително важна основа, за да разберете отношението на Турция към страните от територията на бившата Османска империя. Талеб дава много интересна информация по този въпрос. Втората засяга актуалния проблем.

Уалид: Каква е разликата между „Джаиш ал ислам” („Армията на исляма”) и „Джаиш ал Фатах”? Едно и също нещо ли са?

Талеб: „Джаиш ал Фатах” е военна групировка, която се състои от фронта „Ал Нусра”, „Ахрар аш-Шам” и други екстремисти – армията на Туркестан, регион в западната част на Китай, и армията на Туркменистан. Всички тези военни формирования са свързвани с „Ал Кайда”.

Уалид: Един момент, братко Талеб, искаш да ми кажеш, че там се бият туркмени и тюрки?

Талеб: Точно така. Нали си чувал за уйгурите, които са мюсюлманско малцинство от тюркски произход, което живее в Западен Китай? Те говорят на тюркски език. Те са много близки с туркмените, които живеят в Туркменистан и в Централна Азия. Правителството на Реджеп Ердоган докара хиляди от тях в Турция и ги обучиха. След това ги изпратиха като една от групите, които се бият под флага на „Джаиш ал Фатах”, Армията на завоеванието.

Армията на завоеванието, „Джаиш ал Фатах”, включва фронта „Ал Нусра”, групата от Хорасан, в която има групировки от Туркестан, Туркменистан, „Ахрар аш Шам” и други малки фундаменталистки и екстремистки организации. „Джаиш ал Фатах” се бие в град Идлид, който се намира в северната част на Сирия, близо до турската граница. И е свързана с турското разузнаване.

„Джаиш ал Ислам” пък е свързана с разузнаването на Саудитска Арабия. Това е уахабитска армия, крайно екстремистка, която оперира много близо до Дамаск. Понякога Ердоган изпраща бригади да подпомогнат фронта „Ал Нусра”, както и други групировки, които са свързвани с „Ал Кайда”, в някои части на Сирия, а в дадени ситуации те се карат и се бият помежду си.

Уалид: Нека поговорим малко за историята. Името „Джаиш ал Фатах” свързано ли е по някакъв начин със султана на Османската империя Мехмед II Завоевателя и амбициите му да завладее Сирия?

Вторият ми въпрос е следният – след като става въпрос за революция, която се опитва да свали Асад, защо идват чуждестранни бойци от Туркменистан, както и ислямисти от автономния регион Синдзян в западната част на Китай? Защо тези групировки се обединяват и се опитват да окупират Сирия, при положение че те дори не са сирийци? Каква е османската връзка с всичко това, от историческа гледна точка?

Талеб: Разбира се, че името „Джаиш ал Фатах” е нещо като код, и то още от ранните етапи на исляма, когато мюсюлманските войски са дошли в Сирия, в Турция – тогава още всъщност не е била Турция. Турция е много млада държава, погледнато исторически. И е една фалшива държава. Там е била Източната християнска империя, а столицата на тази империя е Антакия*. Провинцията Хатай в Турция, която в Сирия наричаме региона Искендерун.

Турците, и особено Ердоган, имат колониални амбиции. Той се опитва да сложи ръце върху някои региони в Сирия. Ако четете техните вестници, ако гледате тяхната телевизия, ще видите, че те смятат, че Алепо е част от Турция, която е заграбена от сирийските араби и т.н.

Така че, да, Реджеп Ердоган е фашист и расист, който желае само турци да живеят в границите на страната му. Той довежда тюрки от всевъзможни места, за да се бият срещу президента Асад, да променят демографската структура на Сирия. 

Имам достоверна информация, че подобна демографска замяна вече е осъществена близо до град Ар Рака. Там има две китайски села. Хората, арабските жители на тези села бяха убити или изселени, а Ердоган и „Ислямска държава” доведоха китайски уйгури да се заселят там. Сирийци ми разказаха тази история, там вече ги наричали „двете китайски села”.

Друг проблем. Сирийските мигранти. Вие знаете ли какво се случва с Европа през последните седмици? Тези хора бяха прогонени от северната част на Сирия. Ердоган вкара стотици, хиляди хора от туркменски малцинства, които да се заселят на север от Алепо, близо до граничната бразда с Турция.

Уалид: Братко Талеб, ти ми казваш, че тази вълна от емигранти, която идва от Турция, Сирия и т.н., е оркестрирана от Ердоган, че той е причината всички тези чужди народи да прииждат в Европа?

Талеб: Точно така! Точно така! Това е истината зад тази миграционна криза. Една голяма демографска промяна.

Сега вече знаете защо толкова много сирийци са избягали от региона, за да се отправят към Европа. Това е изкуствена криза, създадена от Ердоган в опита му да поеме контрола над Сирия и да възроди Османската империя.

Наистина трябва да гледате цялото интервю, тъй като Талеб Ибрахим дава допълнителни подробности по темата. Той и Уалид дори обсъждат как змеят, който изпуснал от устата си вода като река, за да отвлече жената, родила детето, което ще управлява всички народи с железен жезъл, от глава 12 на Откровението на Иоан предсказва пороя (от имигранти) срещу Църквата (християнството).

Той обяснява и какво точно прави Русия в Сирия – тя бомбардира както „Ислямска държава”, така и други ислямистки групировки, които се бият срещу Асад. Талеб твърди, че сирийските граждани като него се радват на факта, че Русия е там, и я подкрепят напълно.

Има още много интересна информация в това интервю. Няма да чуете нищо от това в медиите.

 

* Или Антиохия, както е известна в християнския свят. Градът е бил столица на Антиохийското княжество кръстоносна франко-сирийска държава, просъществувала от 1098 до 1268 г. Б.пр.

Home

 

Превод от английски: Филип Каменов, „Гласове“.