Ислямистите в Сирия убиват с българско оръжие (СНИМКИ и ВИДЕО)

Бунтовниците от фронта Ал Нусра са складирали 2 млн. снаряди за тежка картечница и 4 хил. ракети ГРАД с произход България.

Ислямистите от фронта „Ан Нусра“ в Алепо използват българско оръжие – репортерът на „Труд” Диляна Гайтанджиева влезе в склад за боеприпаси на групировката, определяна от ООН като терористична заради връзките си с Ал Кайда.

Въпреки забраната за износ на оръжие заради войната в Сирия, 2 милиона снаряда и 4 хиляди ракети ГРАД от България са попаднали в ръцете на джихадистите в Алепо.

Ракета, изстреляна от бунтовниците в Източен Алепо, едва не уби екипа ни, докато снимахме сраженията в контролираната от сирийската армия част от града. Радостта ми от щастливата случайност от 50 м между нас и ракетата беше бързо изместена от чувството за гняв и ужас, когато разбрах, че оръжието е българско – една от стотиците ракети ГРАД, които ежедневно убиват десетки цивилни в Алепо, споделя журналистката на в. Труд

След месеци под обсада от силите на сирийската армия и въздушна атака от руски изтребители бунтовниците отстъпиха от позициите си. Екипът ни влезе в Стария град на Алепо, който в продължение на 5 г. беше под контрола на ислямистите от Ал Нусра. Групировката беше обявена за терористична от Съвета за сигурност на ООН заради връзки с Ал Кайда.

В една от изоставените къщи открихме таен склад за оръжие на джихадистите. На три метра под земята намерихме десетки сандъци със снаряди, на които като производител е посочен българският оръжеен завод ВМЗ-Сопот, и 122-милиметрови ракети ГРАД с произход България. Тези ракети с обсег на действие до няколко километра са сред най-смъртоносните за цивилното население на Алепо, тъй като падат в жилищните квартали. Освен тях джихадистите са използвали български боеприпаси с калибър 73 мм за противотанкови оръдия и противотанкови снаряди с калибър 40 мм за РПГ.

 Износител на боеприпасите е частната оръжейна фирмата „Аркус“ – АД, гр. Лясковец, а на етикетите върху сандъците с оръжия има български имена – Иванов и Димитрова. Според документите, които открихме, тези боеприпаси са подготвени за износ от България през юли и октомври 2015 г.
Поредна пратка е тръгнала от България през октомври 2015 г. Имената, които са посочени, са същите – Иванов, Димитрова, а фирмата износител е „Аркус“ АД в Лясковец.

Освен този склад сирийската армия откри още 8 склада с оръжия, изоставени от бунтовниците. Според източници на „Труд“ само в Стария град на Алепо са намерени 2 млн. снаряди за тежка картечница и 4 хил. ракети ГРАД с произход България.

Според военни експерти оръжието, което ислямистите са изоставили след изтеглянето си, е било достатъчно за продължаване на сраженията с още 2 г. За 5 г. война тук са загинали над 10 000 цивилни, а 100 000 са ранени само в Алепо. Част от жертвите са убити с българско оръжие.

Вчера, в Белград, руският външен министър обяви, че от началото на сирийската криза САЩ провеждат двойствена политика спрямо действащите там групировки. Докато оглавяваната от Вашингтон коалиция води борба с „Ислямска държава”, друга терористична групировка – „Джебхат ан Нусра”, не е атакувана. „Има немалко основания да предполагаме, че тя е пазена като най-ефективна бойна сила, когато дойде времето, да бъде използвана за сваляне на законното правителство на Сирия”, посочи Лавров.