Искат да махнат термина „Велика Отечествена“ от украинските учебници

Украинското министерство на образованието обсъжда нова програма по история за горните класове, която предвижда замяна на термина „Велика Отечествена война“ с „Втора световна“, както и въвеждането в програмата на подробен разказ за дейността на украинските националисти и нацистки колаборационисти и за депортацията от Крим на кримските татари, съобщи Вести.ua. Учителите по география ще разказват на украинските ученици и за събитията на Майдана.

„Всичко това ще се появи под формата на методически препоръки към учителите. Вероятно, новите учебници ще се появят през следващата учебна година, но само в случай, че някое издателство поеме разходите по издаването им, защото ние към момента не разполагаме със средства“, заявиха от украинското министерство на образованието.

Съдържанието на учебниците по история в Украйна се променя „на всеки две години, веднага след като се смени властта“. „След Оранжевата революция ние я добавихме много бързо в учебниците, а след две години се наложи пак толкова бързо да я махнем“, оплакват се от министерството.