Исинбаева за допинга: Да разследваш само една държава е политически акт

Двукратната олимпийска шампионка и световна рекордьорка в овчарския скок Елена Исинбаева обяви докладите за допинга в руския спорт за политическа атака.

Според нея Русия има проблеми с употребата на забранени вещества, но не е справедливо да се води разследване само срещу една държава.

„Надявам се, че разследването на г-н Макларън ще се разпростре по целия свят“, заяви Исинбаева, която наскоро оглави надзорния съвет на Руската антидопингова агенция (РУСАДА).

„Да, Русия е отровена от допинга, но да фокусираш цялото си разследване върху една държава е политически акт“, допълни рускинята в интервю за френския вестник „Екип“.

Исинбаева изрази и голямо възмущение от отношението на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) към нея и особено на президента й Себастиан Коу.

Как може IAAF да определи за чисти състезатели, които два пъти са наказвани за допинг (като Джъстин Гатлин), а аз да не бъда допусната да участвам в Рио, след като никога не съм давала положителна проба?“

„Когато Коу поиска моята подкрепа в началото на своята кандидатпрезидентска кампания, аз му я дадох без никакви въпросителни. След това той ме постави в един списък с тези, които са хващани с допинг“, продължи Исинбаева.

„Той изобщо не взе предвид коя съм, каква е историята ми, липсата на съмнения около мен… Себастиан Коу показа пълна липса на уважение към мен и това много ме нарани“, каза още авторката на 30 световни рекорда – 17 на открито и 13 в зала.

В друго интервю, дадено пред insidethegames.biz, Исинбаева призова IAAF да вдигне забраната за международно участие на руските лекоатлети.

„Иска ми се да вярвам, че скоро ще бъде намерен компромис. Ние направихме всичко, което те поискаха от нас. Всъщност го сторихме дори преди Рио 2016“, заяви тя.

В началото на декември работната група на Световната антидопингова агенция (WADA), която беше назначена да следи прогреса на Русия в борбата с допинга, препоръча забраната да остане в сила.

Така ще бъде поне до края на февруари, а има много голяма вероятност руските лекоатлети да пропуснат и световното първенство в Лондон през август. Според Исинбаева това може да бъде пагубно за руската атлетика.

„Надявам се колкото се може по-скоро да започнем отново да се състезаваме на международно ниво. Най-лошото вече се случи – пропуснахме олимпийските игри. Русия трябва да бъде върната обратно, защото в противен случай ще се стигне до стагнация“, завърши тя/  Дневник.