Ирландски журналист: Време e САЩ на направят крачка назад, за да върнат шанса си да се договорят с Москва

Американските медии принудиха обикновените американци да се отнасят към Русия като към заплаха за западните ценности, убеден е ирландският журналист Брайън Макдоналд, цитиран от РИА Новости, предаде „Руски дневник“.

Журналистът отбелязва, че митът за „реваншистка Русия“ е много удобен на Запада, когато в крайна сметка реален проблем се явява американският интервенционизъм.

„Това е много тъжно. Особено ако се има предвид, че Русия няма никакво желание да бъде враг на САЩ или заплаха за американските ценности и интереси. Русия, също така, не представлява заплаха за страните от Балтика и Европейския съюз“, отбелязва журналистът, акцентирайки върху факта, че американският елит сега дори повече в сравнение с времето на Студената война, е надменно настроен срещу Русия.

Макдоналд също така обръща внимание на факта, че на фона на агресивните реплики на американските държавници, американските медии само засилват пропагандистките настроения, насочени срещу Русия. В същото време руският президент Владимир Путин се опитва да намери нови канали за сътрудничество. Вашингтон не може да се отърси от мисленето от времето на Студената война, оказвайки подкрепа на всички противници на Кремъл.

„Антируската риторика достигна ново ниво. Американците от всички страни заливат с ужасяващи новини за предполагаемата руската агресия. Особено активни в това отношение са телевизионните канали Fox News и CNN“, пише Макдоналд.

Той добавя, че на фона на агресивно настроените представители на САЩ, Кремъл все по-често сътрудничи с азиатските страни, развива БРИКС и създава нов съюз с Китай, който може за дълго да попадне в полезрението на Москва.

„За САЩ би било по-добре да направят крачка назад и да се опитат да се сближат с Москва, преди сегашната неприязън един към друг да се превърне в системна системна“, заключава журналистът.