Ирина Бокова: Трябва да гарантираме достъп до мобилни технологии и качествено образование за всички млади хора

Нужно е да гарантираме достъп до мобилни технологии и качествено образование за всички млади хора.

Това каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова на откриването на официалното събитие на ЮНЕСКО за информационни и комуникационни технологии – Седмицата на мобилното образование на ЮНЕСКО, което се провежда в централата на организацията от 7 до 11 март 2016 г.

Събитието събра световни експерти в областта на новите технологии и образованието, представители на правителства, мениджъри на проекти, изследователи и индустриални партньори. В продължение на няколко дни те обменят опит за това как да се предостави достъп и да се създаде качество, което да гарантира на всички образование и обучение, което ще им позволида участват пълноценно в икономиката на знанието.

Ирина Бокова идентифицира четири ключови области, в които мобилните технологии биха могли и трябва да насърчат качественото образование: да се подкрепи навлизането на нови студенти в образователната система в следващото десетилетие; да се обвърже по-добре образованието с работата; да се гарантира учене през целия живот; да се промени животът на момичета и жените.

В страните с ниски до средни доходи вероятността една жена да притежава мобилен телефон е с 21% по-малка, отколкото един мъж. С близо 25% по-малко жени, отколкото мъже имат интернет връзка в развиващите се страни, като тази разлика достига близо 50% в района на Африка на юг от пустинята Сахара.