Ирина Бокова стана почетен член на РАН

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова стана почетен член на Руската академия на науките (РАН). Почетното звание й бе присъдено по време на четвъртото заседание на Научно-консултативния съвет при генералния секретар на ООН в Санкт Петербург.

„За мен е чест да приема тази титла, ЮНЕСКО и Руската академия на науките споделят едни и същи ценности“, заяви Бокова. Тя подчерта ролята на науката в трудните настоящи условия. „Изправени сме пред сериозни проблеми в света, в който живеем днес, в ерата на големи катаклизми, когато бедността и неравенството продължават да съществуват. В тази сложна ситуация е очевидна една истина – за света науката е жизненоважна“, заяви генералният директор на ЮНЕСКО. Според нея настъпва епохата на ограниченията – ограничения на природните ресурси, което означава, че е необходимо да се обърнем към основните възобновяеми източници, т.е. човешкия талант.

По-късно в рамките на пленарното заседание на IV Санкт-Петербургски международен културен форум Ирина Бокова се срещна с руския президент Владимир Путин. Форумът бе посветен на 70-ата годишнина от създаването на ЮНЕСКО.

 

Източник: „Дума“.