Ирина Бокова: Необходим е междукултурен диалог, за да бъде преборен екстремизмът

Не само военни са методите за борба с екстремизма, той трябва да бъде преборен, победен чрез всеобщо усилие, чрез образование и културни компетентности. Тук е много важна и ролята на религиозните лидери. Необходим е толерантен междукултурен диалог. Нарастването на крайния екстремизъм, климатични промени, и устойчиво развитие са големите заплахи за света днес. Това каза генералният директор на ЮНЕСКО пред Дарик радио.

По повод определянето й за политик на годината, Бокова подчерта, че може би не е типичният български политик, но напомни, че от много отдавна на каквито и постове да е била, е работела за България. За отминаващата година тя подчерта, че „имаше истинско желание да се преодолеят препятствоята в отношенията в ЕС, имаше бежанци, бедствия. България е част от този свят и й се случва това, което и на другите”. В Париж открита великолепна изложба, честване на 100 години българско кино. София стана град на киното – все хубави неща, отчете още тя. Нарастването на крайния екстремизъм, климатични промени, и устойчиво развитие са големите заплахи за света днес, подчерта Бокова.

От началото на сирийския конфликт аз поставям въпроса, че запазването на културното наследство е много важен въпрос. Когато видяхме разрушенията в местата, които са в списъка на ЮНЕСКО, където е люлката на цивилизацията, започнахме битката за съхраняването им, каза Бокова и обясни, че се наблюдава със сателит какво става там. Тези археологически разкопки са всъщност превърнати в дупки в земята и се разграбват. Резолюцията беше внесена от Русия. На практика заедно със САЩ, Русия и Франция успяхме да постигнем тази резолюция за защита на културното наследство. Работим много тясно с Интерпол, със специализираните служби в различните държави.

Неотдавна 35 държави ми докладваха, че са предприели мерки за съхранение на културните ценности. Аз пледирах за хармонизиране на европейското законодателство така, че заловен предмет представляващ културна ценност да бъде предаден независимо на територията на коя европейска държава е заловен, обясни тя. Тимбукту през януари 2015 г. посетихме и видяхме разрушените мавзолеи, местните хора истински страдаха. Тъй като в момента екстремизмът нараства, затова беше важно да докажем, че ние ще ги възстановим. Ще бъдат възстановени и паметниците в Непал, каза Бокова. Обявили сме фонд, в който има доста средства – ще възстановим и един от най-старите и красиви будистки паметници там, добави тя. Екстремизмът не може да бъде решен в дългосрочен план само с военни средства. Екстремизмът трябва да бъде преборен, победен чрез всеобщо усилие от една страна на образование и културни компетентности. Тук е много важна и ролята на религиозните лидери. Необходим е междукултурен диалог, в който трябва да има толерантност, за да бъдат изолирани тези терористи. Разделението в света не е между религиите, не е противоборство между религиите, а между тези екстремисти, които не вярват, че можем да живеем заедно, подчерта Бокова.

От 58 млн. деца в света, които не посещават училище, 65% са момичета. За „Програмата за овластяване на подрастващите млади момичета и млади жени чрез образование” Бокова подчерта, че имаме сериозна лидерска подкрепа от различни държави, които подкрепят програмата. Мисля, че 21 век е векът на равноправието на жените. Най-интересната среща беше с папата, каза Бокова. Тя беше още през март, преди неговата реч в ООН, преди посещението му в Африка. Интересна защото разговаряхме за неговата роля за стопляне на взаимоотношенията между САЩ и Куба, за диалога между цивилизациите. Разговорът ни беше на испански и продължи 45 минути. Бокова каза, че му е подарила албум, в който той е проявил много силен интерес към България. Аз съм това, което съм, всички в България знаят от къде идвам, мисля, че съм допринесла за развитието на демократичните промени в България.

Аз бях първият държавен секретар по европейска интеграция, който започна преговорите с ЕС. Зная колко важни неща трябваше да направим, за да се присъединим в НАТО. Аз тогава преговарях с американската администрация да бъде свалена поправката, която беше приета през годините на студената война и която забраняваше на България да произвежда високотехнологични продукти. Бокова призна, че се надява да оглави ООН. На въпрос дали има шанс, тя каза „мисля че имам, иначе не бих се заела.”

Източник: БГНЕС.