Иран не се е договарял със САЩ за изпращане на ядрени материали в Русия

Иранските власти опровергаха съобщенията за това, че Техеран е постигнал предварителни споразумения с Вашингтон за възможното изпращане в Русия на материали, които могат да бъдат използвани за създаването на ядрено оръжие. Това съобщи иранската информационна агенция ISNA, цитирана от РИА Новости.

По-рано ИА „Асошиайтед прес“, позовавайки се на информация, предоставена от  двама дипломати, запознати с хода на преговорите, съобщи, че страните са постигнали предварително съгласие по този въпрос. Освен това, според данни на агенцията по време на преговорите през декември по иранската ядрена програма „шестицата“ от международни посредници и Техеран са съставили документ, в който в общи линии са разгледани различни подходи за разрешаването на останалите разногласия, както и това, в кои области страните биха могли да постигнат съгласие.

Достоверен източник определи съобщенията за споразумението между Вашингтон и Техеран като неоснователни. „В съобщението се споменава за транспортирането на уран извън пределите на Иран. Този въпрос бе повдигнат преди много време, но ние не постигнахме никакви споразумения по него“, съобщава източникът пред РИА Новости.

По-рано New York Times, цитирайки източници, запознати с детайлите на преговорите, съобщи, че Техеран може да изпрати част от своите запаси от уран за преработка в Русия в случай на постигане на споразумение с представителите на „шестицата“. На свой ред иранското външно министерство заяви, че не потвърждава информацията на американските медии и ги нарече политически мотивирани спекулации, създадени с цел да повлияят на климата на преговорите на Иран и „шестицата“.

През ноември 2013 г. в Женева „шестицата“ от международни представители (Русия, САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Германия) и Иран са договориха да изготвят споразумение, гарантиращо изключително мирния характер на ядрената програма на Техеран в замяна на пълното снемане на санкциите. Година след това споразумението не бе изготвено в указания срок – към 24 ноември съществуваше само „промеждутъчен план за действие“. Страните удължиха преговорите до края на юни. Следващият кръг от преговори ще се състои на 15 януари в Женева.