Иран даде рамо на Русия срещу Даеш

Иран даде тактическо предимство на Русия в борбата и срещу Ислямска държава. Това коментира специализираният сайт Veteranstoday.com.

Това стана дни след като Русия и Турция затоплиха дипломатическите отношения, а турският президент Реджеп Ердоган отиде на крака при колегата си Владимир Путин в Санкт Петербург.

Иранското летище Хамадан ще позволи на руските бомбардировачи да засилят ударите срещу ислямистите, защото ще отпадне нуждата за презареждане. Освен това се скъсява и полетът до бойните полета.

Ако се погледне Google Maps ще се види, че самото иранско летище е добре защитено като географско положение.

Ирански експерти заявиха, че разполагането на руската авиация в Хамадан е стъпка за по-бързото освобождаване на Алепо. Москва вече потвърди, че стратегическите бомбардировачи Ту-22M3 и изтребители Су-34 са прехвърлени в Иран, за да се бият срещу терористичните групи в Сирия.

Секретарят на Съвета за национална сигурност на Иран Али Шамхани заяви, че Русия и Иран са постигнали стратегическо партньорство по проблема Сирия. Техеран е готов да споделя своята инфраструктура с Москва в борбата срещу тероризма.

Експертът по Близък изток и депутат от иранския парламент Сабах Занганех посочи, че тази тактическа стъпка ще направи ударите срещу Даеш по-чести и по-мощни като използвано въоръжение. Руските самолети скъсяват дистанцията до бойното поле и летателното време. Това щяло да позволи да се правят по-чести излитания за изпълняването на бойни мисии срещу ислямистите.

Друг експерт – Хасан Хани Задех, бивш главен редактор на агенция Мехр, посочи, че визитата на Ердоган в Русия показва промяна на баланса на силите в региона. Анкра променя своята ориентация в сирийския конфликт и предпочита да се присъедини към сформираната руско-иранска коалиция, посочва Хасан Задех.

Експертите дори очакват задълбочаване на сътрудничеството между Техеран и Москва при разрешаване на сирийската криза.