Ирански политик: Диалогът със САЩ е „напразна загуба на време“

Снемането на американските санкции от Иран не означава, че страната е готова да се върне към икономически отношения със САЩ в пълен обем. Освен това, по редица въпроси правителството на Иран не възнамерява да води диалог с Вашингтон. Това заяви съветникът на председателя на иранския парламент по международните въпроси Хюсеин Шейхолеслам в интервю за Sputnik Persian, предаде РИА Новости.

Той подчерта, че форматът на преговорите със САЩ „5+1“ няма да се промени, тъй като „Иран е обезпокоен от действията на САЩ в този преговорен процес, понеже те не са изпълнили много от своите обещания, произнесени по-рано от голямата трибуна“. Коментирайки бъдещото партньорство между страните, той заяви, че отговорността за развитието му лежи изцяло на американската страна. „При изпълняването от американците на възложените върху тях задължения, да, Иран ще води преговори с тях. Що се отнася до другите регионални политически въпроси, то ние няма за какво да водим преговори с Вашингтон“, заяви той.

Развитието на американско-иранските отношения след снемането на санкциите коментира също и експертът по проблемите на Близкия изток, членът на научния съвет и катедрата за изследване на проблемите на САЩ към Техеранския университет, доктор Фуад Изади. Той отбеляза, че външнополитическият курс на Вашингтон затруднява развитието на партньорството между страните – правителството на САЩ се „опитва да налага своите интереси без да взима предвид“ позицията на Иран.

„Затова Иран счита, че диалогът със САЩ по каквито и да било въпроси няма да доведе до нищо, а преговорите ще бъдат безсмислени и безполезни. Това е напразна загуба на време“, заяви Изади.

Той отбеляза още, че развитието на партньорството съществено ще усложнят действията на САЩ, насочени към „задълбочаване на проблемите от иранското ядрено досие“ или на „сваляне на сегашния строй в Ислямската република“. „При смяна на политическия курс от страна на САЩ съществува вероятност нашите отношения да се подобрят. В момента обаче, няма никакви признаци за това, че Вашингтон ще промени външнополитическата си позиция“, подчерта той.