Интерполитех-2015: 5 технически нововъведения за ФСБ

Автор: Викентий Векшин.

От 20 до 23 октомври на главното място за провеждане на изложения в страната – ВДНХ, се проведе поредното, вече 19-то Международно изложение на средства за осигуряване на безопасност в държавата „Интерполитех-2015“. Също така, на полигона в Красноармейск в Подмосковието бяха демонстрирани бойните възможности на най-новото въоръжение и техника, публикува Руски Дневник.

1. Безшумната „Вихлоп“ (выхлоп – изхвърляне на изгорели газове – бел. прев.): едрокалибрена снайперска винтовка

12,7-мм едрокалибрена снайперска винтовка ВКС, известна и като „Вихлоп“, поразява различни цели на разстояние до 600 м, в това число, благодарение на големия си калибър, оръжието може да пробива дори тежки бронежилетки и небронирана техника.

„Вихлоп“ е направена по не съвсем традиционна за руското стрелково оръжие компоновка булпап (спусъкът е изнесен напред и се намира пред магазина и ударния механизъм), притежава сменяем заглушител. Едноредовият кутийков пълнител събира 5 патрона. Върху цевта на винтовката е предвидена възможността за монтиране на оптически мерник или уреди за прицелване през нощта, но за всеки случай „Вихлоп“ е оборудвана с открит прицел (с мерник и мушка).

2. БС-103: безпилотен самолет с вертикално излитане

На щанда на компанията „Безпилотни системи“ бе демонстриран безпилотният самолет с вертикално излитане и кацане БС-103. Полетът може да бъде не само „по самолетному“ (в хоризонтална плоскост), но и в режим на зависване (като квадрокоптер). Затова, за да излети такъв безпилотник, не е необходим нито катапулт, нито подхвърляне с ръка.

Безпилотният самолет е оборудван с пет електромотора без колектори. В режим на зависване, вертикално излитане и кацане работят четири мотора с вертикална тяга. При хоризонтален полет работи петият, маршов мотор с хоризонтална тяга. Самолетът може да бъде оборудван и с двигатели с вътрешно горене, което съществено увеличава времето и разстоянието на полета.

Сергей Александров, създателят на БС-103 съобщи за „Руски дневник“, че самолетът може да се използва от нефтените и газовите компании за мониторинг на нефто- и газопроводи, от граничните служби за охрана на територията и мониторинг на местността, а също така от логистичните компании за доставка на товари с малки габарити.

3. Инженер: буря за терористите

В рамките на „Интерполитех-2015“ на посетителите бяха демонстрирани множество различни роботехнически комплекси с двойно предназначение, като роботът „Инженер“ бе показан в действие направо в панаирната палата.
„Инженер“ се произвежда от компанията „Сервосила“. Това е малък робот, предназначен за използване при всякакви метеорологични условия както за граждански цели (за ликвидиране на последствията от техногенни катастрофи), така и за военни, например за борба с тероризма в условията на градски сражения. „Инженерът“ може да бъде изпратен в труднодостъпни места: той е пригоден и за местности със сложен релеф, и за градски терен. Благодарение на веригите си, той може без проблем да преодолява препятствия, такива като тротоари и дори стълбища.

Външно „Инженерът“ прилича на миниатюрен танк без купол, има „ръка-манипулатор“, оборудван е с лазерен скенер, система за двумерно гледане, датчици за одометрия и видеокамера, която той може да издига на височина от 130 см, което увеличава обзорните му възможности. Благодарение на наличните устройства, машината може не само да предава на оператора триизмерна картина, но и да съставя дигитализирани карти на изминатия маршрут и самостоятелно да се придвижва, ако поради някаква причина е прекъсната връзката с оператора.

4. Офис на бойното поле: лаптопи за военни

На щанда си на „Интерполитех“ руската компания TS показа усилена офис техника. По лаптопите и таблетите се лееше вода, посипваха ги с пясък, удряха ги с чукове, а техниката продължаваше да работи.

Създателите на компютрите казват, че те са предназначени за използване при екстремални условия, например в Арктика, в горещата пустиня, на палубата на кораб по време на буря и т.н. Техниката работи при температури от -50 до +55 градуса, под проливен дъжд и дори в пясъчна буря.

Независимо, че такива лаптопи обикновено ги наричат „армейски“, те ще са от полза не само за военните, но и за геолози, работници в транспортния  и нефтеня отрасли – с две думи, на всички, на които им се налага да работят в полеви условия.

5. „Урал“ за полицията

На щанда на автозавода „Урал“ показаха новата триосна офроуд машина: „Урал-ВВ“ с повишена проходимост, създадена специално за войските на МВР.

„Урал-ВВ“ може да изпълнява задачи по транспортирането на личния състав, при това машината притежава определена степен на защита от осколки, куршуми от огнестрелни оръжия и от взривяване на различни самоделни взривни устройства и мини. В случай на необходимост, екипажът може да се самоблокира вътре и да води огън от амбразурите, а също така от горните отделения.

Освен това, машината може да превозва товари, да изпълнява функциите на командно-щабна машина, санитарна машина, да се използва за монтаж на оборудване и въоръжение.

Пълната маса на автомобила се равнява на 18,5 тона. Максималната скорост е 90 км/ч. Цената на една такава машина е 10 милиона рубли (прибл. 280 хил. лв.)