Интервю на президента Путин за ТАСС

В събота в австралийския Бризбейн започва срещата на върха на Г-20. В навечерието на заминаването му за Австралия, Владимир Путин даде интервю за руската информационна агенция ТАСС. Интервюто се публикува със съкращения.

–  Отивате на следващата среща на върха на Г-20. До колко форматът на „двайсетицата“ все още е нужен, и до колко е логично, страните от Г-20, които се стремят да си сътрудничат и да развиват световната икономика, да налагат санкции срещу един от членовете на организацията?

Владимир Путин: Аз мисля, че е нужен. Защо? Тъй като това е мястото, или площадката, на която можете да се срещнете, да обсъдите двустранните отношения и глобални въпроси и да си изработите поне някаква обща представа за това, къде е проблемът и как да го решим, да бъде показан пътя на съвместната работа. Това е най-важното, защото, да се разчита, че всичко, което се говори там, ще бъде направено, е абсолютно нереалистично, като се има предвид, че и самите решения не носят задължителен характер. И отчасти не се изпълняват. И те не се изпълняват, тогава и там, когато и където това явно не съответства на интересите на някого, преди всичко става дума за глобалните играчи. Например, една страна от Г-20 взе решение за засилване на ролята на развиващите се икономики в МВФ, за преразпределение на квотите. Конгресът на САЩ блокира това решение, и край. И преговарящите, нашите партньори, казват: ние щяхме да се радваме, ние подписахме, ние взехме това решение, но то не мина в Конгреса. Ето какво става с всички решения.
Но, въпреки това, фактът, че такова решение беше формулирано и всички участници в международния живот в рамките на Г-20 решиха, че това е правилно и справедливо, и отговаря на днешните реалности, това вече е по определен начин настроива международното обществено мнение и мозъците на експертите и това трябва да отчитаме това. А фактът, че Конгресът на САЩ е отказал да приеме този закон показва, че именно САЩ не са в тон с общия контекст на решенията на проблемите, с които се сблъсква световната общност. Само че, никой не си спомня това. Спекулирайки с монопола си в световните медии, тази информация се заглушава от САЩ, сякаш я няма.
Но това не означава, че това е безполезен формат – Аз вече казах защо. Полза от него има.

– Може би, тези решенията трябва да станат задължителни?

Владимир Путин: Това е невъзможно. Нали знаете, че такива примери в международната практика няма. Е, с изключение на решенията на Съвета за сигурност в областта на международната сигурност.
Сега за това, че някои страни от Г-20 налагат санкции по отношение на Русия, която е страна от същата организация. Разбира се, това противоречи и на самия принцип на действие на Г-20, и на международното право, защото санкции могат да бъдат наложени в рамките на ООН и нейния Съвет за сигурност. И още повече, това дори противоречи на принципите на СТО, и на Общото споразумение за митата и търговията – т.нар. ГАТТ. САЩ някога създадоха тази организация, сега самите те нарушават тези принципи. Това е вредно, и, разбира се, нанася някои щети на нас, но и за тях е вредно, защото това, в действителност, подкопава цялата система на международните икономически отношения. Много се надявам, че в крайна сметка това ще бъде прието и ще остане в миналото.

– Вие смятате ли да повдигне този въпрос на срещата на върха, или той ще бъде обсъден, само ако стане дума за това?

Владимир Путин: Ако стане дума за това, разбира се, аз ще говоря по този въпрос, но нямам намерение да поставям въпроса за обсъждане – мисля, че това е безполезно. Всички и без това разбират какво правят тези, които въведоха тези санкции. Защо да обръщам внимание на това, да моля за нещо? Това е безполезно. Такива решения при тях се вземат блоково ниво, на национално ниво, вземат се по начина, по който нашите партньори разбират своите геополитически интереси. Аз смятам, че това е грешка, дори и от гледна точка на техните геополитически интереси.
Всички трябва да разберат, че световната икономика и финансите днес са в изключителна зависимост един от друг. А в нашия случай – да речем, че партньорите ни са ограничили достъпа на нашите финансови институции до международните финансови пазари. Поради факта, че ние сме привличаме на капитали от международните финансови пазари, нашите финансови институции финансират нашите предприятия, които купуват готова продукция от същите тези развити икономики и поддържат там и работните места, и социалната сфера, и икономическия растеж. Ние няма да правим това – значи, там ще има проблеми. Това са дълбоки неща, които, може би, на пръв поглед са незабележими.
Затова трябва да решаваме заедно всички тези проблеми, които възникват, и трудностите (а те са много). А ако тръгнем по друг път… Сега същите тези Съединени щати говорят за създаването на две обединения: едното – Трансатлантическо, и другото – Транстихоокеанско. Ако това бъдат всеки две затворени групировки, то в крайна сметка това ще доведе не до премахване, а до увеличаване на дисбалансите в световната икономика. И разбира се, ние сме в за това, да няма такива дисбаланси, така че да работим заедно. Но тези въпроси могат да бъдат решени само съвместно.
Защото преди 20-30-50 години, ситуацията беше различна. Защо съм толкова уверен, че само заедно можем ефективно да решим проблемите? Покупателната способност на обединения БВП на БРИКС вече е по-голяма от същия показател на страните от Г-7: ако БРИКС, според мен, има БВП 37,4 милиона долара, то страните от Г-7 имат 34,5. И сега давземем да кажем: „Не, ние отделно ще правим това и така и така, а вие там както искате“? Нищо, освен дисбаланс, по-нататък няма да има. Ако искаме решим проблемите – трябва да ги решаваме заедно.

– Вие говорите за дисбаланса в световната икономика, за това говори и МВФ – и прогнозира възможна поява на нови „балони“. Руската икономика готова ли е да се изправи пред нова вълна на кризата?

Владимир Путин: Да, готова е. Ние мислим за всички сценарии, включително за т.нар катастрофално падане на цените на енергоносители, което е напълно възможно, ние го допускаме. И Министерството на икономиката, и Министерството на финансите, и правителството като цяло обмислят икономическото развитие по всеки един от тези сценарии.
Ние сме много внимателно се отнасяме към в нашите резерви: и към златновалутните резерви и към резервите на правителството. Те са достатъчно много, и това ни позволява да бъдем уверени в това, че ние със сиругност ще изпълним всички свои социални задължения и ще удържим всички бюджетни процеси в определени рамки, както и цялата икономика.

– Едно от предложенията на австралийското председателство на Г-20 е да се създаде център за инвестиции в инфраструктура. За Русия, която и без това направи инфраструктурните проекти приоритетни, това е плюс ли е? Или това няма да се съгласува с нашата работа, отчитайки същите санкция?

Владимир Путин: Тук нищо не трябва нито да се съгласува, нито да се договаряме с някой за нещо. Това просто показва, че сме на прав път, че ние действаме абсолютно в мейнстрийма: става дума за това, че международната общност, в този случай икономическата, се придържа към едни и същи възгледи за действията за правителството в тази ситуация, която се създава в световната икономика, като само потвърждава, че ние сме били прави. Той винаги е приятно и полезно.
Въпрос: На срещата на върха на Г-20 Вие планирате ли да говорите отделно с някой?
Владимир Путин: Да, имам уговорени срещи там – с канцлера на Германия, и много други срещи.

/Гласът на Русия/