„Интервютата с Путин“ на Стоун: за вота в САЩ, Тръмп, миналото и бъдещето

Американският ТВ канал „Шоутайм“ (Showtime) приключи излъчването на четирисерийния филм на Оливър Стоун „Интервютата с Путин“ (The Putin Interviews). В последната част Стоун и Путин обсъждат намесата на руските хакери в президентските избори в САЩ, Доналд Тръмп, Йосиф Сталин и бъдещето на самия Путин.
Четиричасовият филм на Оливър Стоун завършва с грохота от музиката на Джеф Бийл (Jeff Beal), стилизирана в руски народен тон, и кадри от просторните зали на Кремъл, блестящи в злато. Те са пусти – Владимир Путин си казва довиждане със Стоун, с когото се е срещал няколко пъти в продължение на повече от една година (от декември 2015 г. до февруари 2017 г.), и си тръгва. За какво разговарят режисьорът и политикът в последната част?

Независимо, че в американския естаблишмънт и медии многократно са заявявали, че хакерската атака срещу сървъра на Демократическата партия по време на президентската кампания през 2016 г. е организирана от руските власти, в интервюто със Стоун Путин определя тези твърдения като глупости. „Това е много глупаво изявление. Не сме се занимавали с никакви хакерски атаки“, казва политикът и отбелязва, че Русия, както и всяка друга страна, няма ресурса да влияе на американските избори.

Според Путин причината за загубата на Хилари Клинтън на изборите не са хакерските атаки, а проблемите, свързани с нейната кампания и нейната партия. Хакерите, откъдето и да са, според Путин, не са в състояние да променят хода на едни избори.

На свой ред президентът на Русия обвинява САЩ, че всъщност те са се месили в руските избори. „И през 2000 г., и през 2012 г. – винаги е имало вмешателство. Но през 2012 г. то бе особено агресивно“, твърди Путин. Тогава обаче не е ставало въпрос за хакерски атаки, а за чести срещи между американски дипломати и представители на опозицията и изразяване на подкрепа към нея. Путин смята, че подобно поведение е недопустима намеса във вътрешните работи на една страна.

Що се отнася до евентуална кибер война между Русия и САЩ, за която Оливър Стоун разпитва надълго и нашироко, руският лидер отговаря уклончиво. Той признава единствено, че подобен сблъсък може да бъде много опасен, и разказва, че през 2015 г. Русия се е обърнала към САЩ с предложение да се подпише споразумение за „правилата на поведение в тази сфера“, но Вашингтон отвърнал с мълчание.

През февруари 2017 г. Путин говори за 50-ия президент на САЩ със сдържано уважение: „Тръмп и екипът му много мъдро построиха предизборната си кампания“. Президентът признава, че докато гледал предизборните речи на Тръмп си мислел: „Той явно прекалява по някои въпроси“, но в крайна сметка се оказва, че агресивната и дръзка стратегия на Тръмп проработва. Одобрително руският президент се изказва и за твърденията на Тръмп по повод евентуалното преразглеждане на отношенията с Русия.

В същото време Путин не очаква мащабни промени след смяната на стопанина на Белия дом. На въпрос на Стоун: „Какво се променя?“, той вдига рамене: „Почти нищо“. Политикът е убеден, че навсякъде и особено в САЩ е важна не толкова личността на президента, колкото бюрокрацията, която в крайна сметка определя политиката на държавата. Въпреки това, той таи надежда за подобряване на руско-американските отношения при Тръмп: „Надявам се, че ще успеем да намерим някакви точки, по които да се разберем“.

Стоун и Путин говорят за миналото, като обсъждат епохата на Йосиф Сталин – един от най-противоречивите ръководители в историята на Русия. Съдейки по думите му, Путин се отнася двойствено към Сталин. От една страна, той предупреждава срещу прекомерното демонизиране на тази фигура и опитите да се атакува съвременна Русия със сравнения със сталинисткия СССР. От друга, както се изразява Путин, „не бива да забравяме ужасите на сталинизма“ и милионите загинали при неговото управление хора.

В отговор на въпрос за богатството му (понякога западните медии наричат Путин най-богатия човек в света), Путин казва: „Не съм толкова богат, колкото говорят“ и допълва, че няма никакви сметки в Кипър или в други офшорни зони. По думите му една от основните му задачи, когато започнал да управлява, била да раздели парите и властта, т.е. да изтласка от властта олигарсите, лобиращи за частни интереси. Към този принцип Путин се стреми да се придържа и до днес, казва самият той.

Стоун пита и за предстоящите избори през 2018 г. и перспективите (дали Путин ще се кандидатира и ще спечели) за управление на Русия до 2024 г. „Това не Ви ли плаши? Човек не свиква ли с властта?“. Въпросът за участието му на изборите Путин оставя без отговор, като се извинява за това: „Има неща, в които трябва да остане някаква интрига“.

Източник: Руски дневник

https://www.youtube.com/watch?v=WsztO1KW5Tw