Индустриалец: Москва се сдобива с хиперзвукови оръжия

В началото на идното десетилетие Русия може да се сдобие с хиперзвукови оръжия, заявява шефът на руската корпорация „Тактически ракетни въоръжения“ Борис Обносов в интервю за „Комерсант“. Според специалиста руските конструктори вече разполагат с някои разработки и „интересни резултати“ по темата, включително от съветско време.

Обносов припомня, че „Стратегията за светкавичен удар“ на САЩ предвижда американските оръжия да достигат за 60 минути коя да е точка от земното кълбо, за да поразят противникови инфраструктури. Пентагонът е формирал обединено управление, което се занимава с хиперзвукова техника. Американският апарат Х-51 Waverider в течение на 240 секунди е поддържал скорост от 5,1 маха – „солиден показател“, коментира експертът.

Русия отделя „подходящо внимание“ на този сектор, уверява индустриалецът. В сравнение с напредъка по темата в САЩ и Китай той отбелязва: „Някои неща при тях са по-добри, някои – при нас“. Оръжията от този тип изискват големи инвестиции в научна дейност и експерименти, „но очакваните резултати ще си струват“ всичко това, заявява Обносов.

Руската държавна корпорация „Тактически ракетни въоръжения“ е създадена през 2002 г. Тя включва 32 предприятия, произвеждащи високоскоростни управляеми ракети за авиацията и ПВО, управляеми авиобомби, торпедни оръжия, радиоелектронни оръжия, ракетно-космическа техника. Има и продукция с гражданско предназначение – медицинска апаратура, оборудване за възобновяеми енергоизточници, сондажни инсталации и др., припомня „Комерсант“.

Източник: www.dnes.bg