Индийците луднаха по руските „Калибър”

Индия възнамерява да се обърне към Русия с молбата да ѝ продаде крилати ракети „Калибър”, снабдени с най-новата високоточна система за насочване и способни да поразяват наземни цели. Въпросът за доставката им ще бъде обсъден в хода на предстоящата визита на руския президент Владимир Путин в Индия, съобщава „Известия”, позовавайки се на осведомени източници.  Експертите са на мнение, че с появата на последната модификация на „Калибър” индийските военни ще получат нови бойни възможности, а също така ще могат да се подготвят за приемането на въоръжение на крилати ракети национално производство.

Предложението към индийската страна вече е подготвено, но ще бъде официално представено едва в хода на визитата на президента Владимир Путин, каза източник за „Известия”.

„Това, по своята същност, ще са същите ракети, които бяха употребени в Сирия, тоест със високоточната система за насочване, но с по-малка дължина на полета в пълно съответствие с международните ограничения. До края на годината са планирани две визити на Путин в Индия, През октомври руският лидер ще посети Гоа за срещата на БРИКС, а в края на годината той планира да посети Делхи в рамките на срещата Русия-Индия”, разкриха още източници.

ВМС на Индия вече разполага с ракети „Калибър”, но само в противокорабния им вариант. Сега Делхи иска да купи модификацията, използвана за ударите по терористите в Сирия.

Тя се отличава с нова свръхточна система за насочване, но в износния ѝ вариант дължината на полета ще бъде доста по-малка – до 300 километра, за да не се нарушават международните договорености, забраняващи износа на ракети с голяма дължина на полета.

Експертите не изключват, че в бъдеще индийците ще могат сами да увеличат дължината на полета на „Калибрите”. Освен това, появата на въоръжение на новите „Калибри” може да придаде допълнителен импулс на индийския ВПК.

„Индийците самостоятелно в момента разработват свои крилати ракети със средна дължина на полета Nirbhay, тази година бе проведено успешно изпитание, но до приемането им на въоръжение има още много време”, каза Петр Топичканов, сътрудник на програмата „Проблемите на неразпространението”. Появата на „Калибър” ще бъде огромна помощ от гледна точка на усвояването на технологиите, разбирането на ролята на тези системи във въоръжените сили, разработването на операционни планове. С помощта на „Калибър” индийците ще се подготвят за приемането на въоръжение на своята собствена система.

Независимият военен експерт Антон Лавров отбеляза в разговор с „Известия”, че малко страни по света притежават високоточни крилати ракети, затова появата на новите „Калибър” е знаков етап в развитието на ВС на Индия.

„Силните страни на „Калибър” са високата точност и способността да поразяват добре защитени обекти, включително центрове за управление и обекти на ПВО”, каза Лавров.

„Но най-основното е ефектът на изненадата. Когато авиацията атакува, противникът успява да реагира, а крилатите ракети нанасят удара неочаквано. Плюс това „Калибър” има преимущество – тя може да маневрира и да захожда към целите от неочаквана посока”, каза още той.

Експертът обърна внимание и на друг важен аспект от износа на новите крилати ракети. Особеност на „Калибър” е използването на високоточно спътниково насочване, което означава, че тяхната употреба предвижда много тясно сътрудничество по военната линия, защото индийците ще трябва да получат достъп до триизмерни модели на Земята, картите на местностите и военните честоти на ГЛОНАСС, поясни Лавров.

Такива възможности се предоставят само на най-близките съюзници, подчерта той.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: Руская весна