Импортозаместването при продуктите се оказа изключително печелившо за Русия

$4 млрд. – това е стойността на заместените от Русия вносни продукти от началото на ембаргото, казват от Министерството на селското стопанство. Но достатъчно ли е това, за да продължи ръстът на производството?
„Произведена е вътрешна руска продукция за почти 4 милиарда – именно това ние наричаме импортозаместване. Тоест руските кашкавали, колбаси и друга продукция, която преди се внасяше от чужбина, бе заменена от руска такава“, заяви заместник-министърът на селското стопанство Евгений Громико при откриването на изложението „Продекспо“.

Продоволственото ембарго действа в Русия от август 2014 г. в отношенията с редица страни, които въведоха санкции. Под запор попаднаха месо и месна продукция, мляко и млечна продукция, риба и рибни продукти, плодове и зеленчуци.

Министърът на селското стопанство Александър Ткачов заяви, че заради ембаргото Русия е свила вноса на продукти от 60 на 20 милиарда долара (считано от 2014 г.). По думите му руските продукти заемат 80-90% от асортимента в магазините.

Насищането с месо

По данни на Националната месна асоциация през миналата година производството на птиче, свинско и телешко месо продължава да нараства – с 5,1% в сравнение с 2015 г.

„През 2017 г. тенденцията за съкращаване обемите на внос на месо ще продължи. Но това вече съвсем няма да е критично и няма да оказва каквото и да било влияние, в това число и върху цените. За пилешкото месо, например, вносът заема незначителните 4,2%“, казва главният експерт на асоциацията Диана Низовцева.

Но като цяло, границите на растеж на месния пазар са изчерпани. Показателят за потребление на месо в Русия достигна достатъчно сериозна цифра – 73 кг на човек. Най-високият показател бе достигнат през 2013 г., когато руснаците консумираха по 75 кг месо на човек годишно.

Главната спирачка за нарастване производството на месо в Русия през тази година ще бъде ниското ниво на доходите на населението. Тоест ще бъде трудно да се осигурят високи темпове на растеж на месното производство за сметка на вътрешния пазар. Изходът е един – да се търсят външни пазари.

Руските скариди са на „плюс“

Рибният отрасъл показва спад в импорта и ръст в експорта на руска продукция. През миналата година вносът е паднал с почти 9% – до 511,6 хиляди тона. Русия е започнала да купува значително по-малки количества чуждестранни херинга, сьомга и даже цаца. При това руските рибари са успели да увеличат износа, в това число и благодарение на ръста при доставките на готова и консервирана рибна продукция.

Както разказва президентът на Общоруската асоциация на предприятията на рибните стопанства Герман Зверев, контрасанкциите са повишили привлекателността на руските скариди, херинга и есетрови.

И тук основният проблем през тази година ще бъде свързан с намалената покупателна способност на населението

Млечната конкуренция

Производството на мляко за пряка консумация отчита малко повишение – до 17,8 милиона тона. Но дефицитът от суровината доведе до рекордно високи цени на суровото мляко. На руските млекари им се налага да се конкурират с по-евтината продукция от съседна Беларус.

Както и преди, Русия си остава един от най-големите вносители на млечни продукти, но преориентирането на потребителското търсене по посока на по-евтина продукция води, като цяло, до спад в производството (на първо място на кашкавалите, кравето масло и изварата). За сметка на това нараства производството на обикновено мляко.

През 2017 г. експертите не очакват подобряване на ситуацията.

Надеждата е в ябълковите градини

От друга страна, пазарът на плодове и зеленчуци все още е далеч от насищане и от него очакват добри новини през 2017 г. Най-големите надежди за ръст в производството са свързани, на първо място, с увеличената площ на оранжериите и интензивните градини.

Само през 2016 г. се очакваше да бъдат пуснати в експлоатация 185 хектара оранжерии, а в близките пет години се планира да бъдат построени още 400 оранжерии с обща площ от 2 хиляди хектара.

Експертните оценки сочат, че за да се покрият потребностите на Русия от оранжерийни зеленчуци, производството в страната трябва да нарасне до 1,8 милиона тона годишно (в момента е около 800 хиляди тона). Това може да отнеме още три-четири години.

Що се касае до плодовете, то инвестициите се насочиха към създаването на овощни градини, основно ябълкови. Ясно е, че при екзотичните плодове дори и не си струва Русия да започва борба с вноса. Според оценките на експертите производството на ябълки е по-рентабилно, отколкото производството на зърнени култури. При това не се изискват толкова значителни инвестиции. В момента основният риск се крие в отмяната на контрасанкциите.

Превод: Руски дневник

Текстът на руски език на сайта http://www.vz.ru/economy/2017/2/7/856775.html