Има реална перспектива домакинството на Киев за „Евровизия“ да бъде отнето

Генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Ингрид Делтенре в разговор с телефонните шегаджии Алексей Столяров и Владимир Кузнецов (Вован и Лексус) заяви, че заради позицията си относно руския участник на „Евровизия“ Киев може да загуби правото да бъде домакин на конкурса, в такъв случай домакин ще бъде Германия, предаде „Взгляд“

Алексей Столяров и Владимир Кузнецов (Вован и Лексус)
Алексей Столяров и Владимир Кузнецов (Вован и Лексус)

Телефонните шегаджии се представили за украинския премиер Владимир Гройсман в разговор с Ингрид Делтенре, в който тя открито застанала на страната на Юлия Смойлова.

„Очакваме от страната да се съобрази с правилата на „Евровизия“, според които изключването на участници или организатори е недопустимо – това е нарушение на правилата“, казала тя.

Делтенре подчертала, че по време на посещението си в Крим Смойловавсе още не е била участник в „Евровизия“ и посъветвала Гройсман да поднови забраната за влизане на територията на Украйна по отношение на Смойлова след музикалния конкурс.

Според Делтенре репутацията на Украйна ще пострада, ако не допусне Смойлова да участва в конкурса.

Тя отбелязала, че съществува реална перспектива Киев в последния момент да бъде лишен от домакински права. В такъв случай „Евровизия“ ще се проведе в Германия.

До конфликтната ситуация покрай участието на Самойлова в конкурса се стигна, след като украинската Служба за сигурност ѝ забрани влизането на територията на страната за срок от 3 години. След това Москва прехвърли отговорността за решението на проблема върху ЕСРТ, за които руското отсъствие от „Евровизия“ ще доведе до загуба на много средства.