Има ли риск от сблъсък между Русия и САЩ в Сирия?

Западни медии съобщиха за нападение на военно-космическите сили (ВКС) на Русия срещу американско-британска военна база в Сирия. Министерството на отбраната на Русия не потвърди, че е имало удар. Негови представители обаче са на мнение, че военните от международната коалиция са изложени на опасност заради липсата на координация между Русия и западните страни.

На 21 юли изданието „Уолстрийт Джърнъл“ (Wall Street Journal) публикува материал за удар на руските военно-космически (ВКС) по американско-военна база в Сирия на 16 юни. Съобщено бе, че целта на атаката в Ат-Танф, в югоизточната част на Сирия, е била секретна база, от която действат и сирийски бунтовници, и подразделения на частите със специално предназначение на САЩ и Великобритания, присъстващи в Сирия в рамките на западната коалиция за борба с „Ислямска държава“ (забранена в Русия).

Източниците на „Уолстрийт Джърнъл“ са на мнение, че Русия предварително планирала атаката срещу американско-британската база. Министерството на отбраната на Русия отхвърли обвиненията, като заяви чрез свой представител, че военни от международната коалиция са се оказали в зоната на действията на ВКС по вина на тяхното ръководство, което се отказва да координира с Москва операциите в Сирия.

Случайност или планирана акция?

Военният експерт на ТАСС Виктор Литовкин предполага, че целта на въздушния удар в Ат-Танф са били терористи. „В Министерството на обраната на Русия не са знаели, че базата се използва от американци и англичани –каза Литовкин пред „Руски дневник“. – В тази база са се намирали представители на терористични организации като „Джабхат ан-Нусра“.

В същото време арабистът Леонид Исаев, старши преподавател в катедрата на департамента по политически науки на Висшата школа по икономика, е на мнение, че версията на „Уолстрийт Джърнъл“ е правдоподобна: атакувайки базата, Русия е изпратила на САЩ и техните съюзници сигнал, че липсата на координация може да бъде много опасна, и това е имало ефект.

„Преговорите, които водеха Лавров и Кери напоследък [след удара по базата], бяха основно за необходимостта да има руско-американска координация в Сирия“, твърди експертът.

Пряк сблъсък е малко вероятен

Ситуация, при която Русия уж нанесла удар по американско-британска база, изглежда застрашително, но пък реакцията на нападението бе сдържана. Представители на властите в САЩ и Великобритания не коментираха инцидента, ако не броим съобщението на Пентагона от 18 юни, според което руски и американски военни подробно са обсъдили ситуацията и ще направят всичко, за да не се повторят такива случаи в бъдеще.

„Няма пострадали американски и британски военни при атаката – каза Виктор Литовкин. – Именно на това се дължи сдържаната реакция на официалните лица“.

Леонид Исаев е убеден, че целта на атаката са били представители на опозицията, а не представители на западната коалиция, и че Русия не би нападнала сили на САЩ и техни съюзници в Сирия: „И в Русия, и в САЩ разбират, че един пряк сблъсък може да доведе до сериозен конфликт, който не е нужен нито на едната, нито на другата страна“.

Затруднения при координацията

Русия вече призова САЩ към по-тясно сътрудничество в Сирия, включващо съгласуването на единен списък на терористичните групировки и споделяне на координатите на опозиционните представители, които са лоялни на западната коалиция, за да бъдат извадени от евентуалните удари на ВКС. Само че в близко време такъв вариант, според експерти, няма да може да се постигне.

„На САЩ им е трудно да направят единен списък на силите на умерената опозиция, които не бива да се пипат и с които трябва да се водят преговори –посочва Леонид Исаев. – Проблемът е, че опозицията е много размита“.

Редица опозиционни групи, припомня експертът, се раздробяват, преминават под различни знамена, като се обявяват ту за светски, ту за ислямистки и си сътрудничат и с „Джабхат ан-Нусра“, която е призната за терористична както в Русия, така и в САЩ.

Виктор Литовкин посочва, че координацията е възпрепятствана и от споровете между Държавния департамент и Министерството на отбраната, които имат различни гледни точки за сътрудничеството с Русия в Сирия. „Когато Сергей Лавров постига споразумение за нещо с държавния секретар на САЩ Джон Кери, впоследствие се оказва, че това не е договореност за Пентагона и командването на американските сили в Сирия“, казва експертът.

Автор: Олег Егоров

Източник: „Руски дневник“