Икономист на Банката на Финландия: Положението на Путин остава здраво

В навечерието на коледната ваканция, чувствително забавила живота във Финландия, финландският икономически вестник „Kauppalehti“ публикува на своя портал видео интервю на известния експерт и старши икономист на Банката на Финландия Сейя Лайнела.

„Кризата не заплашва положението на президента Владимир Путин“ – така експертът оценява днешната политическа обстановка в Русия. Според нея, въпреки резките колебания на курса на рублата, националната икономика е в изключително добро положение – страната няма дългове, Русия е производител на суровини, които рано или късно се търсят на пазара.

„Руските предприятия имат дългове, но те са способни да регулират тези въпроси“ – каза Сейя Лайнела. Относно падането на курса на рублата, тя смята, че днешната криза се отличава от падането на руската валута през 1998 година, когато държавата нямаше такива ресурси.

„Сега Русия има определени ресурси. Но ако кризата продължи две-три години, те могат и да свършат. Сега главното е слабият курс на националната валута. Основа на руската икономика са нейните суровинни запаси, а предсказването на цените на петрола е практически нереално, както и никой не успя да предвиди подобно намаляване на цените на нефтения пазар. Но като цяло, положението на руската икономика е стабилно“ – смята Сейя Лайнела.

На въпрос на кореспондента, ще успее ли Владимир Путин „да издържи трудностите на днешното положение“, Сейя Лайнела отговори, че той със сигурност обръща внимание на тези въпроси. Но, според нея, сега Путин се ползва с много силна подкрепа от страна на народа, хората са обхванати от патриотичен ентусиазъм, те се гордеят, че Русия е сред великите държави, и са сигурни, че ще издържат на всички премеждия, паднали се на Русия, като велика държава./Гласът на Русия