Източник: Русия е изпратила на Турция проект за първата част на „Турски поток“

Русия е изпратила на Турция проект за междуправителствено споразумение за строителството на първата част от газопровода „Турски поток“, а за останалите части ще бъде отделен документ, съобщи пред журналисти източник в руското енергийно министерство, предаде РИА Новости.

„Изпратихме (проект за междуправителствено споразумение) за първата част… Руската страна е изготвила своите предложения за първата част от „Турски поток“ и ги е изпратила на турската“, заяви източникът.

По думите му, първоначално е било планирано да бъде подписано комплексно междуправителствено споразумение за строителството на „Турски поток“, което да включва всички четири части. След последните преговори между Русия и Турция, които се проведоха през юни в Баку, обаче, бе прието решение да се действа поетапно.

„Ние сме готови да работим на етапи… Руската страна е направила своите предложения под формата на споразумение за една част, за първата. За втората-четвъртата части ще има отделно междуправителствено споразумение“, уточни източникът. Той припомни, че първата част от „Турски поток“ е насочена изключително към турските нужди.

По думите на източника, документът е бил изпратен на турската страна преди няколко седмици.