Източник: Русия е готова да встъпи в ролята на посредник в диалога между Иран и Саудитска Арабия

Москва е готова да поеме ролята на посредник в разрешаването на конфликта между Саудитска Арабия и Иран, съобщи пред РИА Новости високопоставен източник от руското външно министерство.

„В контекста на намирането на политическо решение на сирийската криза ние успяхме да създадем така наречената Виенска група с участието и на Саудитска Арабия, и на Иран. Надяваме се, че тази механизъм ще продължи активната си работа в интерес на намирането на политическо решение на ситуацията в Сирия“, съобщи дипломатът.

По думите на източника, Москва „я свързват действително добри отношения и с Техеран, и с Ер Риад, и като приятели ние бихме били готови да изиграем, ако е необходимо, посредническа роля в рамките на разрешаването на вече съществуващите и на нововъзникналите противоречия между тези две страни“.

Събеседникът на агенцията отбеляза, че „ние имаме кредит на доверие от иранците, и от саудитците“. „Предложението (за посредническата роля) е отдавна, ние предлагахме на руска територия да се проведат такива срещи по инициатива на министъра на външните работи на РФ“, каза източникът.

В събота, 2 януари, властите в Саудитска Арабия обявиха за масова екзекуция на обвинени в съпричастност към екстремистки групировки и извършване на терористични актове. Крайната мярка засегна 47 души, повечето от които са свързани с „Ал Кайда” и носят отговорност за нападения, извършени на територията на Саудитска Арабия между 2003 и 2006 година. Най-голям отзвук обаче предизвика екзекуцията на известния шиитски проповедник Нимр ал Нимр. Той е арестуван още през юли 2012 година по обвинения в подстрекателство към масови протестни акции и безредици.

В неделя външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр заяви за късане на дипломатическите отношения с Иран заради „откровената намеса във вътрешните дела на Кралството, вражески действия в региона и нападение срещу посолството на кралството в Техеран и консулството в гр. Машхад“.