Източник: Между страните в ЕС няма съгласие за удължаването на санкциите срещу РФ

Между страните в ЕС няма съгласие по въпроса за удължаването на икономическите санкции срещу РФ, срокът на действието на които изтича в края на януари 2016 г. Това съобщи пред ТАСС дипломат в мисията на една от източноевропейските страни в ЕС.

„Санкциите не оказаха някакво съществено действие върху руската политика за Украйна и позицията на РФ по отношение на Крим в продължение на последната година и половина (икономическите санкции на ЕС са в сила от 31 юли 2014 г.). Няма основания да смятаме, че тяхното запазване ще промени нещо. В същото време взаимните забрани нанесоха забележими щети върху икономиката на държавите в самия Европейски съюз, затова цяла редица европейски страни не виждат основания за удължаването им“, каза той.

Дипломатът припомни, че юридическото решение за по-нататъшната съдба на европейските санкции трябва да бъде прието на заседание на Съвета на ЕС на ниво външни министри в средата на януари 2016 г.

„Всички обаче, разбират, че имайки предвид високото политическо значение на този проблем и съществуващите разногласия между държавите в Евросъюза, може да се очаква провеждането на политическа дискусия за удължаване на санкциите на срещата на върха на държавните глави и правителствата на ЕС на 17-18 декември в Брюксел“, отбеляза той.

Тази тема няма да бъде ключова на срещата на върха, която ще бъде посветена на първо място на проблемите на миграцията.