Източна Украйна се готви за референдум

Донецка и Луганска области в Източна Украйна приключват подготовката за провеждането на референдума за статуса на региона на 11 май, въпреки предложението на руския президент Владимир Путин той да бъде отложен.

Подготовката за референдума в Луганска област вече е на финала си, съобщи пред РИА Новости представителят на опълченците Василий Никитин.

„Ние сме готови на 80-90%“, заяви Никитин тази сутрин. Отпечатани са бюлетините за всички избиратели, внесени в избирателните списъци. Никитин подчерта, че не може да прогнозира избирателната активност в деня на провеждането на референдума.

В Донецка област очакват избирателна активност от 70 % според запитване на жителите на областта.

Праг на избирателната активност на референдума в Донбас не е определен, привържениците на федерализацията ще го считат за проведен при каквато и да е активност, съобщи председателят на Централната избирателна комисия на самопровъзгласилата се Донецка народна република Роман Лягин.

Лягин заяви, че вече са напечатани 3 милиона и 198 хиляди бюлетини, точно колкото е и броят на избирателите. За провеждане на гласуването са сформирани повече от 1,5 хиляди районни избирателни комисии.

Лягин добави също, че съгласно утвърдения от ЦИК график, избирателните райони ще започнат работа в 8 ч. (9 ч. Московско време) и ще бъдат закрити в 22 ч. (23 ч. Московско време). При това, поради съображения за сигурност, е съкратено работното време на избирателните участъци в Славянск. Те ще отворят врати в 8 ч. и ще бъдат затворени в 18 ч.

На референдума в Луганск въпросът ще звучи така: „Подкрепяте ли акта на провъзгласяване на държавната самостоятелност на Луганска народна република?“, като възможните отговори са „Да“ или „Не“.

Въпросът на референдума в Донецк е формулиран по същия начин.

Положителното гласуване на избирателите на референдума за статуса на региона ще предостави правото на самоопределяне на Донбас, съобщи председателят на ЦИК в Донецка народна република Роман Лягин.

Отговор „Да“ на референдума от болшинството от нашето население съвсем не означава, че Донецка област ще стане част от Русия, ще остане в състава на Украйна, или пък ще се превърне в самостоятелна държава. Това означава само едно, че ние имаме подкрепата на голяма част от населението в нашия регион, като по този начин ще получим моралното право да заявим, че не сме доволни от случващото се в тази страна и искаме промени“, заяви Лягин на пресконференция в събота.