Изпитанието на „Убиецът на ПРО“ ще се проведе в Русия през март

За средата на март е насрочен изпитателният пуск на новата балистична ракета „Рубеж“. Решението за приемането й на въоръжение ще бъде взето в зависимост от резултатите от изпитанието, пише ТАСС, уточнявайки, че това може да се случи до края на 2015 г.

РС-26 „Рубеж“ е дълбока модификация на междуконтиненталната ракета „Ярс“. Също като предшественичката си, тя е тристепенна и твърдогоривна. При това „Рубеж“ е по-лека от „Ярс“, има нова бойна част и мобилна пускова установка.

Забележително е, че изпитателните пускове на РС-26 се провеждаха от полигона Капустин Яр по учебни цели на полигона Сари-Шаган В Казахстан. Последният се отличава с това, че разполага със средства за наблюдение за изстрелването на ракети и е разположен по такъв начин, че чуждо разузнаване не може да проследи хода на полета и поразяването на цели.

Затова Сари Шаган се използва за изпитанията на перспективно въоръжение. През 2013 г. след успешния изпитателен пуск на „Рубеж“ началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб на Русия генерал-полковник Зарудницкий съобщи, че ракетата значително ще подобри възможностите на РВСН, тъй като притежава подобрени маневрени характеристики.

Рс-26 е оборудван с няколко главни части и комплекс за преодоляване на вражеска ПРО. Възможностите за последното са такива, че ракетата бе наречена „Убиецът на ПРО“.