Изникнаха тайни сметки на Борис Немцов в чужбина

По делото на Борис Немцов изникват нови подробности. Финансовото разузнаване откри тайни сметки на Немцов в банките на Кипър, пише «Комсомольская правда», позовавайки се на осведомен източник от следствието.

Освен това, съществуват данни, че Немцов е имал банкови сметки в САЩ и Германия, но тази информация засега е на ниво проверка. Според някои данни, в сметките на Немцов може да се съхраняват около 10 милиона долара.

От февруари 2015 година до октомври 2006, Борис Немцов е работил като извънщатен съветник на Виктор Юшченко екс президентът на Украйна.  По данни на следствието, Юшченко е поверил на Немцов да управлява финансите, които е получавал от САЩ.

Според версията на следствието, част от тези пари е могла да остане в сметките на Немцов.

По време на служба при Юшченко, Немцов не само е взимал участие в разпределянето на задокеанското финансиране, но е имал отношение към търговия с оръжие, според източника на изданието.

В Украйна, след разпадането на СССР остана значителен военен арсенал, който медиите оценяват на 90-100 млрд. долара. Тези артилерийски системи, бронемашини, танкове, бойни и транспортни самолети, включително стратегически бомбардировачи Ту-160 и Ту-95МС, а също и междуконтинентални балестични ракети, просто «изчезна»,  а по-късно част от това военно снаряжение бе забелазяно в горещите точки по света. За да се контролира останалата военна техника е била създадена официална структура «Укрспецэкспорт». Тя е продавала оръжие на други страни: Грузия, Туркмения, Чад, Кения, Тайланд, Пакистан. Редица от сделките са били тайни. Според някои данни, посредник в някои от тези сделки е могъл да бъде Немцов, печелейки процент от доставките, уточнява изданието.

Припомняме, Борис Немцов е убит на 28 февруари в центъра на Москва. Води се разследване.