Изложба на ювелирните ценности на Русия

Имало ли е заговор във Велики Новгород срещу Йоан ІV?

Изложбата, на която за първи път са представени руските ювелирни изделия на XIX век от държавния фонд на ценностите на Руската Федерация е открита от Гохран на Русия. Много от тях никога преди не са били показвани.

На изложбата са представени изделия на ювелирната фирма Сазикови, една от най-големите фирми в Русия през XIX век, а също така и на ювелирните къщи на други майстори тогава – Карл Болин, Карл Фаберже, Иван Хлебников, Павел Овчинников.

«Гохран започва нов клон на своята дейност, когато произведенията на изкуството – ювелирните изделия, стават достъпни за нашите граждани” – е подчертал Министърът на финансите на РФ Антон Силуанов.

При откриването на изложбата се е състояла презентация на книгата „Ювелирната къща на Сазикови”. В нея се описва историята и художествените особености на творчеството на тази ювелирна школа.

Ювелираната фирма е основана от бившия крепостен Павел Сазиков през 1796 година, впоследствие неговото дело е продължено от синовете и внуците му. Формата е изработвала изделия за двора на руския Император, а също така за много аристократи от Западна Европа. Изделията на фирмата са получили най-големи награди на Световната изложение през 1851 година в Лондон и на Изложението в Париж през 1867 година.

Фирмата е еднаот първите, която е започнала да изработва ювелирни художествени изделия в традициите на „руския стил”.

http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/Gohran-Rossii-predstavil-publike-yuvelirnye-tsennosti-gosudarstva-19733

 

Императорски скъпоценности от Алмазния фонд на Русия

http://www.liveinternet.ru/community/2281209/post264041440