Изложба на руски импресионисти гостува за първи път

Ярките и цветните пасторални и урбанистични сюжети преобладават в творбите от изложбата „През отворените прозорци“ в Национална галерия „Двореца“, която се открива днес от 19 часа. Експозицията представя за пръв път в България картини на руския импресионизъм. Творбите са част от колекцията на Музея на руския импресионизъм в Русия.

„Импресионизмът е едно от глобалните течения в изобразителното изкуство през втората половина на ХХ век. Всички последващи течения – експресионизъм, постекспресионизъм и други, произтичат от импресионизма.“ Думите са на Борис Минц – основател на руския музей.

В изложбата са включени 66 живописни творби на 43 руски художници. Рисувани са от средата на XIX до средата на ХХ век. Сред авторите са както известни руски творци като Валентин Серов, Константин Коровин, Пьотър Кончаловски, Борис Кустодиев, така и по-малко прочути живописци.

Изложбата води през пейзажи от Москва, през „Венеция“, видяна от Борис Кустодиев, през испанската тема в „Градините на Алказар в Севилия“ от Валерий Кошляков до „Утро в гората“ на Владислав Потехин и „Нощен Монмартър“ на Александър Герасимов.

„Самият Александър Герасимов е въздействал на Йосиф Сталин с картината „Ленин на бронетранспортьор“, разказа Борис Минц. Неговите платна, включени в изложбата, са пример за руския импресионизъм по времето на социализма.

„Творбата „Ленин на бронетранспортьор“ е известна с образа на Ленин, който носи червено знаме, а в самата картината има много енергия. Според Сталин това е било много позитивно и е изразявало правилната емоция. В тези времена Герасимов е бил в конфликт с председателя на художествената академия“, допълни Минц, според когото след като импресионистите в Съветския съюз не са били преследвани, то такова нещо не е имало в Полша, България и другите страни.

Фотограф: Юлия Лазарова
Фотограф: Юлия Лазарова

Изложбата „През отворените прозорци“ в Национална галерия „Двореца“ е част от международната програма на руския музей, чиято цел е да запознае публиката по цял свят със забравени имена на руските импресионисти, голяма част от които напускат родната си страна след Октомврийската революция през 1917 г.

Експозицията ще може да бъде посетена в Националната галерия в София до 23 ноември.

/КРОСС/ На 7 октомври президентът на Русия ще навърши 64 години

Президентът на Русия Владимир Путин ще отбележи рождения си ден с приятели и роднини. Това съобщи прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от РИА „Новости“.

„Президентът ще празнува рождения си ден. Сутринта няма планирани публични мероприятия, свързани с личния му празник. Със сигурност ще има обаждания от чужбина“, каза Песков и добави, че получавайки поздравления по телефона от държавните ръководители, Путин ще трябва да обсъди с тях и горещите световни теми. „Винаги така правят, никога не се ограничават само с празника“, каза той.

В петък, 7 октомври, президентът на Русия ще навърши 64 години.

Източник:Дневник