„Изкуствена кожа” за истински хора

Малко хора знаят, че пионери в създаването на „изкуствена кожа“ са учени от подмосковния град Пушчино. В лабораторията за растеж на клетки и тъкани на Института по теоретична и експериментална биофизика към Руската академия на науките първите образци на „изкуствена кожа”, която изцяло изпълнява функциите на разрушен епидермис, са се появили още през 80-те години на миналия век.

За 30 години в Пушчино при използването на клетъчни технологии са разработени десетки препарати против изгаряния – филмирани таблетки, гелове за повърхностни увреждания, медицинска козметика за регенерация. Един от най-новите видове гел, разработен на основата на клетъчна технология, е бил използван за лечението на балетмайстора на Болшой театър Сергей Филин, чието лице през януари бе залято с киселина.

Препаратът беше приложен още през първите 24 часа. „Регенерацията на увредените тъкани се задейства моментално. И резултатът смая дори някои лекари, които първоначално казваха: на пациента му предстоят редица сложни пластични операции и въпреки това няма никаква гаранция, че той ще възвърне предишния си вид, – разказва завеждащият лабораторията за растеж на клетки и тъкани на Института по теоретична и експериментална биофизика към Руската академия на науките, членът на Международното дружество по изгаряния професор Борис Гаврилюк. – Но без никакви операции, само с нашите препарати вече след пет дена от предишното изгаряне почти няма и следа. Кожата на пациента е гладка, без белези”.

Според професора, Русия днес разполага едва ли не с най-ефективните в света препарати против изгаряния.

Борис Гаврилюк припомня, че задачата да се помага на хората с тежки изгаряния е била поставена пред съветските учени практически веднага след чернобилската трагедия. Трябвало е да се разбере възможно ли е във връзка със заплахата от атомни катастрофи, при които обикновено са засегнати от ултравиолетова радиация огромен брой хора, да се създаде „изкуствена кожа”. Възникнала е необходимост да се разработят такива материали, чиито свойства да съответстват на горния слой на кожата и да имат способността да регенерират долните разрушени слоеве. Многогодишните опити довели в резултат до появата на така наречения биологичен колоид, който съединява лечебните свойства на синтетичните материали и биологичните свойства на природните полимери.


„До тогава за лечение на различни видове кожни увреждания основно се прилагаше така нареченото покриване на рана, – разказва професор Гаврилюк. – То има добри механични свойства, защитава раната от външни въздействия и повече или по-малко спомага за заживяването й. Но при него липсва главното – способността да регулира процеса на заживяването на раната. Ние създадохме система, която позволява да се контролира този процес, като се гарантира пълна регенерация в нормална реконструкционна посока и тъканта се възстановява. Ефектът се оказа в пъти повече”.

С други думи, компонентите на тази колоидна смес съдържат вещества с необходимата вискозност, които стимулират движението на клетките в нужната посока, – така се задейства процесът на регенерация.

Според най-скромни оценки броят на пострадалите с различна степен на изгаряния е около 700 хиляди души на година. Да не говорим, че повече от един милион са пациентите с различни видове трофични увреждания на кожната повърхност и измръзвания.

„Препаратите от тази серия предоставят нови възможности в съвременната медицина”, – казва директорът на Института по теоретична и експериментална биофизика към Руската академия на науките, член-кореспондентът на Руската академия на науките Хенрих Иванецки.

Текстът е със съкращения http://www.itogi.ru/nauka/2013/11/187949.html

Източник: Руски дневник