Издигнаха паметник на Сноудън в Ню Йорк, властите го демонтираха

Властите в Ню Йорк демонтираха бронзов бюст на Едуард Сноудън, издигнат часове по-рано от почитатели на бившия шпионин. Паметникът бе издигнат в понеделник сутринта в парк в Бруклин. Автори са анонимни скулптори. Бюстът бе поставен върху една от колоните на мемориалния комплекс в чест на войниците, загинали в британски плен по време на войната за независимост между САЩ и Обединеното кралство през XVIII век.

„Ако погледнете историята, ще видите, че и Сноудън воюваше срещу британците. От тяхна гледна точка той бе престъпник – също като нашите предшественици, отвоювали независимостта на САЩ от Британската империя. Ще видите, ще мине време и Сноудън ще бъде припознат като герой”, заяви пред журналисти един от анонимните творци.

Бюстът на бившия служител на ЦРУ, превърнал се в персона нон грата в собствената си страна заради огласените от него тайни, е висок 1.20 м и с тегло 45 кг. По думите на авторите му върху него е било работено почти година. Според тях бюстът се вписвал идеално в мемориалния комплекс, ето защо мястото далеч не било избрано случайно.

В продължение на няколко часа бюстът не бе забелязан от никого. В крайна сметка е забелязан от пазач в парка, който незабавно алармира градската управа. Оттам изпращат екип, който да демонтира бюста с аргумента, че е издигнат незаконно, без наличието на каквото и да е разрешително.

Едуард Сноудън е издирван от властите в САЩ, за да бъде изправен пред съда за огласяване на държавни тайни. Ексшпионинът първоначално се укриваше в Хонконг, след което потърси убежище в Русия. През 2013 г. Москва му предостави статут на временно пребиваващ за срок от 3 години./ekipnews.com