Издигнаха паметник на Калашников в центъра на Москва (Видео)

Статуя на съветския инженер Михаил Калашников, изобретателя на легендарния автомат, който носи неговото име, беше тържествено открита в Москва. Сред гостите на официалната церемония имаше редица руски държавници, а свещеник напръска паметника със светена вода, съобщи Канал3

Металната скулптура, висока над 7 метра и изобразяваща Михаил Калашников вече краси центъра на руската столица. На нея той държи в ръцете си своето световно известно изобретение – автомат АК-47, стрелковото оръжие, което разработва през 1947 г. Според някои преценки от него са продадени над 100 милиона копия.

„Необичайния му природен талант, простотата, честност и организационни умения му позволиха да създаде цяла серия оръжия за защита на Отечеството. Сред тях АК-47 е истински културен бранд на Русия.”

„Оръжието и отбраната на Русия е наш символ. Разбира се не е единственият, но уви, за да продължи един живот, за да растат прекрасни деца, за красивите жени в Русия, за съжаление трябва да има оръжие, както във всяка страна по света.

Михаил Калашников започва работа по оръжието в разгара на Втората световна война, когато е ранен от нацистки войници. Известен със своята простота, автоматът бързо се превръща в предпочитано оръжие на фронта, както и в  символ на борбата за независимост и левите радикали по целия свят по време на Студената война. Михаил Калашников почина на 23 декември 2013 г. на 94-годишна възраст след дълго боледуване. Той беше погребан с почести във Федералния военно-мемориален комплекс край Москва в присъствието на президента Владимир Путин.