„Известия“: В руския парламент предложиха въвеждането на санкции срещу Хилъри Клинтън

Депутати от Държавната дума на Русия предложиха да бъдат въведени санкции срещу бившия държавен секретар на САЩ и кандидат на демократите за президент Хилъри Клинтън и други лица, участващи в нарушаването на правата на руския пилот Константин Ярошенко, който бе арестуван в САЩ за контрабанда на наркотици, съобщи в понеделник в. „Известия“, цитиран от РИА Новости.

Според изданието през 2010 г. Ярошенко е бил незаконно отвлечен от Либерия, а на следващата година американският съд е произнесъл присъда от 20 години лишаване от свобода. В момента руснакът излежава присъдата си в затвора Форт-Дикс в щата Ню Джърси. Според прокуратурата на Южния окръг на Ню Йорк Ярошенко се е занимавал с трафик на кокаин от Южна Америка в Африка, а оттам в САЩ.

„Както предполагат авторите на депутатската инициатива, основен фигурант в „списъка Ярошенко“ е Хилари Клинтън, която към момента на отвличането на Ярошенко е заемала поста държавен секретар на САЩ, поради което без нейното знание и одобрение не е било възможно разработването и провеждането на спецоперацията. Още повече, че отвличането на Ярошенко от американските спецслужби със заобикалянето на всички международни споразумения от територията на трети страни се е превърнало в прецедент“, пише изданието.

Руските депутати също така предлагат са се въведат санкции срещу федералния прокурор на Южния окръг на Ню Йорк Прит Бхарара, съдията от окръжния съд на щата Ню Йорк Джъд Ракоф, началника на Африканския отдел за Управление на борбата с наркотиците Сам Гейе, както и апелационните съдии, отказали на Ярошенко разглеждане на жалбата.

„Няколко десетки представители на КПРФ призоваха да бъде съставен „списък Ярошенко“ и да се изработят строги мерки за дипломатическо, икономическо и друго въздействие върху фигурантите в списъка“, пише изданието, като уточнява, че освен комунистическата партия инициативата подкрепят и депутати от „Справедлива Русия“ и „Единна Русия“.