Избраха най-важната новогодишна елха в Русия

В средата на месец декември в самото сърце на столицата на Русия – Москва, на площада пред Кремъл, ще бъде поставена новогодишна елха.

Дървото ще е на 100 години и бе подбрано от специална експертна комисия сред конкуренция от десетки други претенденти. 100-годишната елха е висока 30 метра, а диаметърът на ствола й е 70 см. Клоните й се простират до 15 метра широчина, съощава на сайта си Комитетът по госко стопанство на Московска област.

Конкурсът, посветен на откриването на главната новогодишна елха в страната, стратира още през лятото. Именно тогава Горското стопанство на Москва-област започна да приема заявки от подмосковски лесничеи.

Конкурсът се състои от няколко етапа. Дървото трябва да съответства на няколко критерия – да бъде здраво, за да издържи процеса на транспортиране и промените в температурата на въздуха. Освен това клоните му трябва да са равномерно разпределени по ствола.

Най-важният критерий обаче е дървото да се намира на място, което е леснодостъпно, за да може да бъде пренесено в Москва. Избраницата отговаря на всички тези условия. Предстои в средата на месец декември дървото да бъде отрязано.

След това ще бъде инсталирано на площада. Тази година новогодишният празник ще събере в центъра на Москва повече от 5500 деца от различни региони на Русия, както и от Абхазия и Южна Осетия. В момента за елхата се грижи надеждна охрана.

Източник: profit.bg