Избраха кой да представя България на „Евровизия“

Младият певец Кристиан Костов, който набра популярност у нас след тв формата „X Factor“, ще представи България на тазгодишното издание на „Евровизия“. Новината за това съобщи самият артист във Фейсбук страницата си.

Костов ще се качи на сцената на конкурса през май в украинската столица Киев. Според предварително изтегления жребий, България е във втория полуфинал на музикалното състезание, който ще започне в 22:00 часа българско време на 11 май. Тогава за българския представител ще могат да гласуват зрителите и журитата на 21 държави (Украйна, Франция, Германия, Швейцария, Македония, Естония, Израел, Малта, Холандия, Сърбия, Дания, Русия, Румъния, Сан Марино, Литва, Хърватска, Норвегия, Беларус, Унгария, Австрия и Ирландия).

„Това е най-големият и вълнуващ подарък, който можех да получа 2 дни, преди да навърша 17 години. Новината, че съм избран да представя България на тази престижна сцена ме кара да се чувствам безкрайно щастлив, но и отговорен пред всички българи. От избраните участници досега, се очертава да съм най-младият, което ми се случва често. Но точно това ме мотивира да покажа, че е важно колко е голямо сърцето, таланта и вдъхновението”, сподели Кристиан Костов.

Песента, която Кристиан Костов ще представи на Евровизия 2017, е озаглавена „Beautiful Mess”. Композицията е с модерно поп звучене, а текстът е история на контрастни чувства и герои, пише в сайта на Евровизия.

„Beautiful Mess” ще бъде достъпна днес след 18:00 часа българско време в официалния канал на Евровизия в YouTube и сайта на конкурса – eurovision.tv.

Скандали около „Евровизия“ има почти всяка година, тази също не бе подмината, макар и да премина предимно в социалните мрежи.

Искрата подпали певицата Рут Колева с гневен статус във фейсбук. Тя твърдеше, че колежката й Гери-Никол е възможният наш представител на европейския песенен конкурс. Рут намеква, че Гери-Никол разполага с финансов гръб, за да бъде избрана да замине за Киев. Все пак единственият ни представител на конкурса ще бъде младият Костов.

Биография на Кристиан Костов

Кристиан Костов е е един от най-популярните поп изпълнители от новото поколение както в България, така и в Русия. Артистът, с корени от две държави (България и Казахстан, откъдето са неговите родители), е роден на 15 март 2000. Той стартира музикалната си кариера на 6 години в престижната музикална школа в  Москва „Непоседы“, която е известна с развитието на млади таланти. В нейното портфолио можем да намерим доста известни имена от руската музикална сцена като „tA.T.u.“ и Сергей Лазарев. Школата дава професионален тласък на Кристиан  и възможността да участва в множество концерти от голям мащаб до 2011-а, когато решава да напусне групата и да стартира солова кариера. Той има участия в редица национални и международни състезания, като „Sound kids“, където е победител, „Нова вълна за деца“ (финалист, 2012) и трето място на „Школа музыки“ (2012). Въпреки тези успехи, нищо не може да се сравни с участието на Кристиан в предаването за деца-таланти „The Voice Kids“, където негов ментор става победителят от Евровизия 2008 Дима Билан. В шоуто Кристиан успява да стигне до финалната фаза и въпреки, че не успява да спечели, неговите спиращи дъха изпълнения пленяват сърцата на милиони зрители.

Преди две години Крис е поканен да участва в големия финал на проекта на UNICEF #Imagine project. През годините събитието е обединявало доста известни личности като Одри Хепбърн, Дейвид Бекъм, Кати Пери и много други. През 2014-а Кристиан Костов е единственият, роден в Русия изпълнител, който е поканен на една сцена с личности като Йоко Оно, Хю Джакман, Даниела Меркюри и др.

По-късно през същата година, той издава първия си сингъл в Русия – „Слушай дождь“. През април 2015 Кристиан изпълнява композицията си пред повече от 3000  души, впечатлявайки не само със своето пеене на живо, но и с хореографията си, която изпълнява с неговия собствен танцов състав – „KrisKrew“

През август 2015 идва ключовият момент, който преобръща живота на Кристан.  Докато е в родината на баща си – България, той решава да опита късмета си в четвъртия сезон на популярния риалити формат X Factor. Благодарение на качествата си, той придобива изключителна популярност сред българската публика, изпълнявайки по неповторим начин кавъри на песни на Джъстин Бийбър, Hozier, Сам Смит и Бруно Марс.

Малко след появата си в X Factor, той подписва договор с една от най-успешните продуцентски компании в България – Вирджиния Рекърдс. Неговият дебютен сингъл „Не си за мен“ оглави националната класация на най-излъчваните български песни в ефир за две седмици. По-късно парчето се сдоби и с английска версия, чието заглавие е „You Got Me Girl“.  Песента на Pavell & Venci Venc’ с негово участие, „Вдигам Level“, беше лидер в официалната класация 14 поредни седмици. Хитът е гледан от над 6 милиона души в YouTube.

С кариера, обречена на успех в две държави и възможност да изпълнява песни на различни езици, Кристиан Костов е изключително развълнуван и горд да бъде избран да представя България на Евровизия тази година.

Процедура за избор на българския представител в Евровизия 2017

Изборът на българския представител в Евровизия 2017 премина през три етапа. При първия, сформирана работна група, разгледа всички 11 предложения, постъпили в БНТ в предвидения от регламента срок (20 януари 2017 година). До следващия етап бяха допуснати шест проекта, които отговарят на изискванията в регламента и на визията на БНТ за представянето ни тази година..

Членове на работната група:

Йоана Левиева- Сойър, делегиран продуцент Специални проекти, БНТ; Симеон Касабов, изпълнителен директор, БНТ; Кремена Кадиева, главен юрисконсулт, БНТ; Дамян Петров, главен режисьор, БНТ; Станимир Иванов, отговорен звукорежисьор, БНТ.

На втория етап БНТ покани международни експерти с опит в Евровизия. Това е утвърдена практика в страните, участващи в песенния конкурс, тъй като за всеки от участниците  гласуват и зрители от чужбина. Експертите оценяваха песните и артистите, включени в шортлистата, като ги класираха посредством присъждане на точки и отговаряйки на следните въпроси: 1. Кой изпълнител е най-подходящ за „Евровизия“? и 2. Коя песен е най-запомняща се като мелодия и текст? За целта беше създадена платформа за оценка на английски език, която съдържаше демоверсиите на предложените песни, както и информация за всеки артист. Събраните в панела мнения бяха обобщени в доклад, който да подпомогне БНТ при взимането на окончателно решение.

Списък на международните експерти:

Гордън Бонело – ТВ продуцент, композитор и режисьор (Малта); Алон Амир – музикален продуцент (Израел), Никола Калиджоре –  RAI, ръководител на италианската делегация в Евровизия (Италия),Владимир Граич – композитор, създал песента на победителя в Евровизия 2007 (Сърбия), Ралф Райник – организатор на „Eurovision In Concert“ в Амстердам (Холандия),Олга Саламака – BTRC, ръководител на беларуската делегация в Евровизия (Беларус), Ян Демюлдер – Европейски съюз за радио и телевизия, режисьор на музикални клипове (Белгия), Мадс Гримстад – ръководител проекти в Universal Music и оперен певец (Дания), Константин Худов – продуцент „Евровизия“, EuroMEDIA (Украйна), Ивън Спенс – радио водещ, ТВ критик и анализатор „Евровизия“ (Великобритания), Гохар Гаспарян – ARMTV, ръководител на арменската делегация в Евровизия, водеща и продуцент (Армения), Едоардо Граси – France Télévisions, ръководител на френската делегация в Евровизия (Франция).

При третия етап беше сформирана вътрешна комисия, която разгледа резултатите от допитването до международните експерти и взе решение по избора на песен и участник в Евровизия 2017.

Състав на експертната комисия:

Милка Митева (директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков“), Красимир Гюлмезов (композитор, певец, текстописец, аранжор и инструменталист), Йоанна Драгнева (поп певица, с участие на Евровизия 2008 с група Deep Zone Project), Йоана Левиева- Сойър (делегиран продуцент Специални проекти, БНТ), Симеон Касабов (изпълнителен директор, БНТ), Кристина Матеева (музикален редактор, БНТ), Дамян Петров (главен режисьор, БНТ)