Изборите в Украйна: Ще победи ли „партията на мира“?

Парламентарните избори само ще засилят политическото разделение в Украйна. Такова мнение преобладава в прогнозите на западните анализатори.

Гласуването е насрочено за 26 октомври. Според последните проучвания, води президентският „Блок на Петро Порошенко“, на второ място е „Народния фронт“ на премиера Яценюк с 9%. А трета в парламента, може би, ще влезе Радикалната партия на войнствения националист Олег Ляшко.

Както отбелязва британският вестник „The Sunday Times“, лидерите на военизираните групировки, финансирани от местни олигарси за борба с опълченците в източната част на Украйна, са твърдо решени да заемат депутатските места в новия парламент. Това предизвиква основателни опасения у западни експерти: според тях, крайно десните военизирани групировки могат с времето да решат да извършат държавен преврат.

Ако съставът на бъдещия парламент е повече или по-малко ясен, прогнозите за ефективността на неговите действия са много мъгливи. От ООН, например, изразиха надежда, че парламентарните избори ще бъдат стъпка към политическо помирение в Украйна. Но ако „Блокът на Порошенко“ се възприема като „партия на мира“, то на практика всички останали водещи в избирателната кампания са „партии на войната“. При това, всички те имат шанс да влязат в парламента, подчертава политологът Григорий Добромелов:
– Ако Порошенко успее да сформира стабилно мнозинство във Върховната Рада и да започне реформи, тогава, може би, той ще бъде по-миролюбиво настроен. Тъй като ескалацията на военния конфликт, не му е изгодна. Ако Порошенко не успее да сформира стабилно мнозинство, ако радикалните партии – например, партията на Ляшко – съберат сериозен процент, президентът ще бъде принуден да се съобразява с милитаристично настроените сили. И, най-вероятно, въоръженият конфликт в някаква степен ще се възобнови.
Остава още един – може би, най-важния за Киев проблем: как да се проведе гласуването на територията на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики. ДНР и ЛНР се подготвят за собствени избори за парламент и ръководство, като те са насрочени за 2 ноември. Порошенко определи своята дата за републиките – 7 декември.

Изглежда, в Киев (в Брюксел и Вашингтон) се надяват, че до края на декември положението по някакъв начин ще се промени.