Изборите в Украйна: Порошенко събра 53,86 на сто от гласовете

По последни данни на украинската ЦИК на предсрочните президентски избори милиардерът Пьотр Порошенко е събрал 53,86 на сто от гласовете, а експремиерът на Украйна Юлия Тимошенко 13,1 на сто, предаде ИТАР-ТАСС.

За подставеното лице на САЩ Порошенко гласуваха в Западна Украйна и в Киев. Луганска и Донецка области не приеха участие в изборите. В родната на Порошенко Одеса гласуваха едва половината от жителите.
Избирателната активност в страната по данни на ЦИК е над 60 на сто.

Лидерът на движението „Югоизток” Олег Царьов заяви, че в случай на победа, Порошенко може да стане „президент на половината страна”.

„Много зависи от това, ще заеме ли Порошенко позицията на киевските власти. Ако ги осъди, то тогава той има шанс. Ако прекрати кръвопролитието, ако оттегли войската от югоизток, обяви амнистия, съобщи за промяна на конституцията, въведе руския като втори национален език, то тогава той има шанс”, заяви Царьов.

Руският президент Владимир Путин по-рано обяви, че ще „уважи” избора на народа, като изрази надежда, че „когато започнат изборите в Украйна, ще бъдат прекратени военните действия и ще започне диалогът с хората”. Кремъл по-рано заяви, че „уважава” и резултатите от референдумите за независимост, проведени в Донецка и Луганска области на 11 май.