Ижевският автозавод отбеляза 50-годишнината от пускането на първия си автомобил

На 10 декември “LADA Ижевский автозавод“, влизащ в групата АВТОВАЗ, отбеляза 50-годишнината от пускането на първия си автомобил. За празника в завода бяха поканени всички граждани, жители и гости на Удмуртската република за да се запознаят с производството на съвременните автомобили, пише българското издание auto-press.net

В Ижевск сега се прави LADA Vesta – автомобилът променил представите за марката LADA. Vesta стана “Автомобил на годината“ в Русия, завоювайки първото място в премията “ТОП-5 АВТО“ и уверено влиза в петицата на най-продаваните автомобили на руския пазар. В завода се правят още и популярната Granta liftback, както и автомобили от марката Nissan.

Предприятието отбеляза 50-годишнината от основаването си през миналата година, а сега отбелязва и пускането на първия си модел – Москвич-408, чието производство навремето е било прехвърлено в Ижевск от московския завод АЗЛК. В течение на няколко години след 1966-а постепенно са били задействани собствени производствени линии, като оборудването им е било лицензионно на Renault и монтирано с помощта на френски специалисти.

В 1970-а заработва главният конвейер на завода, правел се е широко известният и у нас модел Москвич-412, както и доста варианти “Иж“ с различни купета. Рекордната година за завода е била 1988-а, когато са направени 190 000 автомобила.

Нов етап в развитието на “Ижавто“ започва с влизането му групата АВТОВАЗ, която е вече и част от алианса Renault-Nissan. Това буквално връща ижевския автозавод към живота с пускането в производство в него на модела LADA 2107 в 2011-а година.

В следващите години в предприятието е проведена мащабна модернизация на оборудването, след която то напълно отговаря на стандартите на алианса Renault-Nissan и се тръгва с производството на LADA Granta liftback и модели на Nissan.

Знакова за LADA Ижевск стана 2015-а година, когато тръгва производството на първия модел на LADA от новото поколение – Vesta, създаден на платформата LADA B/С, разработена от инженерите на АВТОВАЗа със съдействието на специалистите на алианса Renault-Nissan. През септември този година “LADA Ижевский автоза вод“ произведе 50-хилядната си LADA Vesta.