ИД се насочва към залежи на петрол извън Сирия

„Ислямска държава“ се насочва към потенциално уязвими залежи на петрол в Либия и на други места извън своите територии в Сирия, където групировката контролира близо 80% от петролните и газови полета. Това съобщи висшестоящ източник от Вашингтон, цитиран от агенция Ройтерс.

Според него САЩ в момента проучват кой държи петролни полета, тръбопроводи, маршрути за доставки и други инфраструктурни обекти, които биха могли да бъдат обект на атаки, които се намират предимно в Либия и на Синайския полуостров. „Те гледат към петролните обекти в Либия и на други места. Ние ще сме подготвени“, каза той. САЩ са изчислили, че „Ислямска държава“ продава месечно петрол на стойност 40 млн. долара.

Цените на суровия петрол са малко над едни от най-ниските си нива по време на икономическата криза от 2008-2009 година. В световен мащаб цените на петрола спаднаха с повече от 50% от юни 2014 г. насам. Ниските цени на черното злато могат да са нож с две остриета. Ако от една страна те намаляват приходите на ислямистите от петрол, от друга са предпоставка за уязвимост за останалите производители на нефт.

„Намаляването на цените на петрола всъщност добавя друг елемент на несигурност, тъй като компаниите разполагат с по-малко пари, които да харчат за различни неща“, каза още източникът, според когото част от работниците в нефтените обекти на „Ислямска държава“ са чужденци. „Има повече нефтени и газови работници…, които са без работа… така че са и по-лесни цели за наемане по света“, допълни още той.

Източник: БГНЕС.