ИД продава на Турция петрол по 12 долара за барел

Сайтът на телевизия RT публикува документи на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) и показания на пленени терористи, разказващи за добива на петрол от ислямистите и износа на „черно злато“ в съседна Турция, предаде РИА Новости.

Документите попаднали в ръцете на кюрдските Отряди за народна самоотбрана (YPG) при нападението на град Шадади в Северна Сирия, след което били предадени на кореспонденти ни RT, които се намирали там. По това време в ръцете на кюрдските опълченци попаднали и пленени терористи от Турция, Саудитска Арабия и други страни, които разказали за връзките на ИД и Турция.

Град Аш-Шадади е един от най-големите центрове за добив на петрол в Северна Сирия. Екип на RT пристигнал в града само десет дни, след като кюрдските отряди за народна самоотбрана прогонили терористите от ИД от тези места. След себе си те били оставили града разрушен.

„Повечето от снимките са заснети в Шадади, където живеят около 10 хил. души. Терористите от ИД избягаха, като изоставиха всичките си вещи, включително и важните документи, които открихме“, разказва режисьорът на RT, който пожела да остане анонимен, поради съображения за сигурност.

Когато кюрдските отряди за народна самоотбрана започнали настъплението, терористите напускали Аш-Шадади, изоставяйки не само документите, но и личните си принадлежности, дори и обувките. „В някои квартири намирахме части от обръснати бради, защото терористите са избягали, преоблечени в цивилни дрехи“, разказва режисьорът.

Някои от терористите обаче били пленени от кюрдите. Сега те се превърнаха във важни свидетели, разкриващи как се създава и функционира „Ислямска държава“.

Пленен терорист от турски произход разказа, че голяма част от ислямистите се присъединяват към ИД през територията на Турция, като нито турските власти, нито граничарите им пречат по някакъв начин.

„Когато преминавах границата беше около 10 ч. сутринта. Никой не ни попречи и ние безпрепятствено минахме границата“, разказа той. Според него на границата има много турски военни, но те не пречат на потока от желаещи да се присъединят към редиците на терористите.

„Това е важен от военна гледна точка район. Но при пресичането на границата никой не ни попречи“, казва пленникът.

Според него това е така, поради факта, че Турция използва ИД за своите интереси. „Турция и ИД имат общ враг – YPG. Турция не иска сама да посяга към него, иска да се избави от врага си с чужди ръце“, счита плененият ислямист.

В потвърждение на факта, че терористите пресичат безпрепятствено територията на Турция, кюрдските бойци демонстрират пред журналистите цял куп паспорти на терористи от различни страни – Либия, Тунис, Бахрейн, Казахстан и дори Русия.

Тези документи попаднали в ръцете на опълченците от YPG след превземането на Шадади. Те предполагат, че собствениците им вероятно вече са мъртви.

В замяна на паспорта си новобранецът от ИД получава агитационна литература. Журналистите от RT открили в „офиса“ на терористите книга със заглавие „Как да водим идеалната борба срещу престъпния режим на Асад“. Интересното е, че тя се оказва публикувана в Истанбул, при което има дори информация за издателството.

Агитационна брошура на ИД

Плененият турски ислямист разказва още, че добитият петрол ИД продава в Турция и при това в такива обеми, че това не може да не е известно на турските власти.

„Води се търговия с петрол, знам за това със сигурност… Освен това, те (турците) помагат на ИД с хранителни продукти и други необходими стоки. ИД са под ембарго и не им е лесно да си набавят храна. Те им оказват помощ и с пари, оръжие и боеприпаси. И всичко това се прави открито“, твърди плененият турски терорист.

За това, че добивът на петрол на териториите на ИД е в промишлени мащаби, свидетелстват намерените документи. Ако се вярва на откритите ведомости, то водачите се купували петрол от ИД на цена от 12 до 26 долара за барел.

Телевизия RT съобщи, че журналистите ще създадат документален филм, разкриващ всичко това. Той ще бъде излъчен след месец.


Документи за добив на петрол от ИД