ИД – за едни враг, за други съюзник

Да слагаш прът в усилията на тези, които се борят срещу тероризма, означава само едно – че самият ти си съюзник на терористите. Такава изглежда и позицията на официален Вашингтон, който вече не крие амбициите си да блокира действията на Русия, нагърбила се с унищожаването на „Ислямска държава“.
Москва ще продължи да подкрепя Сирия в борбата й срещу тероризма, обяви Путин и отправи призив към световната общност всички да застанат зад Асад. Той е категоричен, че „ако Русия не поддържаше Сирия, ситуацията там щеше да е още по-лоша, отколкото в Либия“.

„Приветстваме руския принос срещу „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, но ако този принос не включва подкрепа за сирийския режим“, витиевато отвръщат от Вашингтон. Нещо повече – от Белия дом заплашиха, че „Русия може да се сблъска с международна изолация“, защото тези действия били „противоположни на действията на антитерористичната коалиция“!

Що за малоумие, ще запитат някои. Да помагаш на терористични групировки да свалят законно (и международно признато) правителство е нещо добро, а помощта за същото това правителство срещу терористичните групировки било лошо… Не, това не е малоумие! Това е добре планирана и поддържана политика, която следва конкретни цели. Първата – постоянна дестабилизация на целия Близък изток, където се намират водещите страни, добиващи нефт, както и главните петролни маршрути, свързващи Европа, Африка и Азия. Втората – огромен поток от бежанци към ЕС с тенденция да станат милиони и бавна ислямизация на Европа. Третата – надмощие над Русия.

Сценарият е един и същ. Да си спомним  Афганистан, Ирак, Либия, сега и Сирия. Създаваш главорези, които, след като ти свършат мръсната работа, започват да колят мирни хора. После на думи се обявяваш против фанатизма на отрочетата си, но на практика контролирано поддържаш хаоса.

Освен? Освен ако някой Путин не ти обърка сметките. Това е причината САЩ да изпадат в истерична нервна криза от всички руски инициативи. Защото много добре знаят, че включи ли се Русия със своята военна мощ в Сирия – ще унищожи всички онези, които управляват бойните действия на ИДИЛ, както и тези, които активно воюват на тяхна страна против сирийската армия и народ. Хибридно замислено… но само ако няма засечка.

Е, крайно време е някой да даде контра на цялото това безумие, което се случва в арабския свят. И колкото и да са лоши за някои руснаците, алтернативата изглежда далеч по-грозна и опасна. А другото, на което трябва да се даде контра, е онази всемогъща държава, която вече близо век си разиграва коня по целия свят, както си иска, да бъде заклеймена за политиката си и в ООН, и на всеки възможен международен форум. Не може да палиш сламата през девет земи в десета и да обясняваш, че го правиш в името на „свободата и демокрацията“. А после други да мрат, да рият и чистят  мръсотиите, които си оставил.

Автор: Валентин Георгиев, в. „Дума“