Ивана Харизанова спечели ГРАН-ПРИ на Първият Meждународен детски танцов фестивал и мастър клас „GRAND DANCE ACADEMY”

Първият Meждународен детски танцов фестивал и мастър клас „ GRAND DANCE ACADEMY” завърши с огромен успех! В продължение на  12-те  дни , от 1-12 юли в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, към събитието се присъединиха стотици  гости от страната и чужбина.

Освен богатата музикална програма, организаторите се постараха да направят фестивалната емоция незабравима за всички, като включиха в програмата забавления за малки и големи.

Академията стратира на  1 юли  2016 г. с ежедневно водени от предподаватели на Академията на Большой театър обучителни мастър класове и същевременно подготвяща участниците за състезателната програма,  разделена в следните категории:

– класически танц,

-народен и характерен танц

-съвремен танц.

Всички имаха възможност да присъстват на консултации с гост- звездите, които бяха част от журито, и лично всеки от участниците получи  ценни насоки за предстоящите си изпълнения.

По време на официалното откриване на 5 юли трупата на ИМПЕРСКИ РУСКИ БАЛЕТ , създадена от Мая Плисецкая и Гедиминас Таранда ни пренесоха в едни по- щастлив свят с  2 незабравими спектакъла  „ Кармен сюит“ и „ Болеро“.

Друго не по-малко атрактивно шоу, залегнало в програма  беше  представено от детски танцов ансамбъл ХАСАВЮРТ от Дагестан, единствено по рода си, показващ уникалната култура и дух на многонационалния народ на Дагистан,  включващо завладяващи танцови изпълнения съчетаващи съвременни хореографски композиции –  спиращи дъха пред които човек неможе да остане безучастен.

Часове преди началото на фестивала беше организиран флашмоб, на който присъстващите първи имаха възможност да видят костюмите от двете гостуващи  трупи.

ЦЕЛИ НА ФЕСТИВАЛА:
∼ Популяризиране на танцовото изкуство сред децата.
∼ Стимулиране и развитие на детските балетни школи в цял свят.
∼ Установяване на творчески контакти.
∼ Поощряване и създаване на нова детска хореография и възможност за представянето и пред публика.

Международно жури  в състав оценяваше изпълненията:

  1. Проф. Марина Константинова Леонова – МОСКОВСКАТА ДЪРЖАВНА АКАДЕМИЯ ПО ХОРЕОГРАФИЯ, Русия
  2. Гедиминас Таранда – заслужил артист на Русия-основател и художествен ръководител на Имперски Руски Балет
  3. Елена Андриенко- прима-балерина на Большой театър, доцент в катедра по балетно изкуство в ГИТИС- Москва
  4. Вадим Писарев – художествен ръководител на Държавния Академичен театър за опера и балет „ А.Б. Соловьяненко“, Донецк, основател на международния фестивал“ Звезди на световния балет“
  5. Набухиро Тирада- народен артист на Украйна, художествен ръководител на Киевското държавно училище по хореография, Директор на международния балетен фестивал“ Гран При Киев“.
  6. Сара- Нора Кръстева –Директор на балета на Софийска национална опера и балет

СПЕЦИАЛНАТА ГРАН-ПРИ НАГРАДА: Покана за обучение  в най-знаменитата балетна школа – МОСКОВСКАТА ДЪРЖАВНА АКАДЕМИЯ ПО ХОРЕОГРАФИЯ, Русия беше присъдена на Ивана Харизанова на 11 години от България. Талантливата балерина спечели всеобщото одобрение на журито и симпатиите на публиката с изящните си изпълнения и получи повторна първа награда в категория „Класически танц“  от 8-11 години.

В категория „ Класически танц“- 12-14 г., приза отнесе Дейманде Таранда от Русия.

Категория „ Класически танц“ 15-18 г., първо място беше отсъдено за Дария Голубовская от Укарйна.

В останалите категории“ Съвременен танц“ призове получиха: Диана Лимаренко- Украйна, Елена Георгиева – България.

В категория „ Народни и характерни  танци“- Асамбъл „ Хасавюрт“ от Дагестан, Моника Есова – България.

Всички участници и почетни гости на фестивала, както и победителите в отделните категории получиха дипломи и подаръци, сред които имаше балетен костюм по избор от „ Гришко“, степендия за следващ фестивал от Музикална компания Жокер медиа, както множетво награди  от спонсори.

Финалната част приключи с гала- концерт, с участието на всички призьори и  се превърна в един стилен празник изпълнен с изящество и красота.

Фестивала  се провежда благодарение на Музикално-продуцентска компания Жокер , Със съдействието на: МОСКОВСКА ДЪРЖАВНА АКАДЕМИЯ ПО ХОРЕОГРАФИЯ (The Bolshoi Ballet Academy),  Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“,  Фондация „Устойчиво развитие за България“.
С подкрепата на: Министерство на културата на Република България, Посолството на Руската Федерация в Република България, Представителството на „Россотрудничество“ в Република България.

Всички ние нямаме търпение да участваме отново  за следващото издание на GRAND DANCE ACADEMY!- споделиха участниците