Зовът на бъдещето: Какви „стоманени войници“ ще постъпят в армейския строй през 2016

През тази година в арсенала на руската армия ще бъдат въведени много на брой перспективни робототехнически комплекси с различни предназначения, предаде телевизия „Звезда“, цитирана от fbr.bg. За това съобщи руският заместник-министър на отбраната и генерал на армията Павел Попов, който се занимава с въпросите за иновационното технологично развитие в министерството. По думите на генерала в момента се дава приоритет на производството на робототехнически комплекси с военни цели, както и на създаването на ефективни системи за управление.

„Известно е, че днес в армията има вече десетки роботизирани оръжия с наземно и морско предназначение, както и стотици комплекси с безпилотни летателни апарати, които преди просто не съществуваха. Пример за ефективността на тези технологии е практическата им работа или по-точно – резултатите в областта на видео разузнаването и видео контрола, които постигаме благодарение на безпилотните самолети“, разказва Попов.

Освен това в инженерните войски на Русия в момента се провеждат опити с нови роботи за обезвреждане на мини. Много от тях изпълняват практически задачи при обезвреждането на минните полета на териториите на Чечения и Ингушетия.

Роботите са разузнавачи, сапьори, спасители и пожарникари. През юни 2015 г. на международния военен форум „Армия – 2015“ бе представена уникална експозиция от „военни“ роботи, които да заменят хората в особено опасните ситуации. Министерството на отбраната на Русия е заявило, че много от експонатите от военния форум представляват потенциален интерес за военните сили на страната.

В руската армия се разработват роботи, които в близкото бъдеще могат да станат реална част от въоръжението. Такъв е безпилотният робот-катер, който се управлява от дистанционно, а също е способен да се движи самостоятелно по предварително програмиран маршрут. Безпилотен подводен робот пък може да изпълнява сложни действия под вода и дори в момента вече в руския военен флот се използват подобни управляеми апарати като „Тайгър“ и „Пантера“, които позволяват в дистанционен режим да се изпълняват сложни манипулации под вода.

За работа в зони на високи температури е създаден роботизирания комплекс „Уран-14“.  Този дистанционно управляем апарат с гъсеничен ход потушава сложни пожари, като при това сам взима вода от най-близките водоеми. А сапьорният агент „Уран-6“ открива всякакви взривоопасни предмети в почвата и ги обезврежда. Именно чрез него бяха обезопасени териториите на Северен Кавказ.

В същото време руските военни планират да разширят полето на действие на роботизираните комплекси и да ги натоварят с функциите на истински войници. Военното министерство на страната вече представи робота „Арго“, който разполага с боен модул с дистанционно управление. Бойният комплекс е предназначен за разузнаване, но е способен при необходимост и да стреля с бордовото си оръжие и да поразява както жива сила, така и леко защитената техника на врага.

Платформата „Арго“ има защитен корпус с пределно нисък център на тежестта и се придвижва или чрез колела, или чрез гъсеничен ход. Освен това машината оправдава името си – може да плава. Благодарение на това може да влезе в употреба и при морски десантни операции, като осигури с огън подкрепа за морската пехота или да разузнава бреговата зона, или да доставя определени материали на бойците. В пълното си снаряжение „Арго“ тежи малко повече от тон, като на суша може да развива скорост до 20 км/ч, а по вода – 2,5 възела. Основното му оръжие е картечница ПКТ с калибър 7,62 и три РПГ-26.

Още една чисто бойна разработка в сферата на роботиката е универсалният самоходен гъсеничен дистанционно управляем комплекс „Платформа-М“, който за първи път бе представен пред публика едва през миналата година. Комплексът може да разузнава, да открива и поразява различни цели, да патрулира, да охранява обекти. Освен това „Платформа-М“ е способен да спуска димни завеси, да минира, да отваря пътеки през минни полета и да доставя боеприпаси. Роботът може да работи 10 часа непрестанно преди да се изтощи, а също така има и брониран корпус и може да пренася най-различно въоръжение.

В напреднал стадий на разработка са и много други робототехнически комплекси. Имената на устройствата говорят сами за себе си – робот за радиационно разузнаване, за провеждане на технологични операции в условия на радиационно въздействие, комплекс за визуализация на локални източници на гама лъчи. Мобилният малогабаритен робот „ЮЛА-Н“ пък е способен да води дистанционно аудио и видео наблюдение в продължение на часове и да предава информацията на стотици метри, като при това теглото му е не повече от два килограма.